Рівень світового океану у результаті глобального потепління може піднятися на 20 метрів

Поділитися
© survival-ru.org
Рівень світового океану може підвищитися на 20 метрів. До таких наслідків призведе підвищення температури всього на 2 градуси, яке в даний час розглядається міжнародним комітетом кліматологів IPCC як допустиме. Час, який на це буде потрібен, дослідники оцінюють у кілька тисяч років.

Кліматологи з Університету Ратгерса на підставі вивчення клімату пліоцену передбачили, що, в ході глобального потепління рівень світового океану підвищиться на 20 метрів. За їхніми словами, до таких наслідків призведе підвищення температури всього на 2 градуси, яке у даний час розглядається міжнародним комітетом кліматологів IPCC як допустиме.

Вчені провели ізотопний аналіз відкладень у трьох точках - Вірджинії (США), Новій Зеландії та на атолі Еніветок у північній частині Тихого океану. Породи належали до епохи пліоцену, що тривала від 5 до 2,5 мільйонів років тому, коли клімат в цілому нагадував теперішній, а температура на планеті була вищою на 2-3 градуси.

На підставі ізотопного складу порід, сформованих відкладеннями форамініфер (одноклітинних організмів, що мають вапняну мушлю, відкладення яких часто використовують палеокліматологи) дослідники встановили рівень світового океану у ту епоху. З їхніх даних випливає, що з імовірністю у 95% рівень океану був на 20 (з похибкою у 10) метрів вищим за нинішній.

За словами авторів, це підвищення супроводжувалося повним таненням льодовиків Арктики і Гренландії, а також зникненням значної частини антарктичних льодів. Вчені вважають, що при підвищенні температури всього на два градуси і наближенні нинішнього клімату до пліоценового, такі ж зміни відбудуться з планетою у майбутньому, нехай і не одразу. Час, який на це буде потрібен, дослідники оцінюють у кілька тисяч років.

Це не перше дослідження, в якому проводяться паралелі між нинішнім і пліоценовим періодом з метою спрогнозувати подальшу зміну клімату. Раніше геологи вже проводили подібний аналіз і отримали приблизно такі самі оцінки зміни рівня океану. !zn

Читайте також:

2011 рік став одним з найтепліших в історії

Підйом рівня світового океану буде продовжуватися мінімум 500 років

2017 може стати точкою неповернення у спробах утримати глобальне потепління

Вчені пояснили, чому сповільнилося глобальне потепління

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі