Російський супутник зняв відео Землі, «яке раніше не бачило людство» (відео)

Відео
Поділитися
© Anton Golubev/Reuters
Російський супутник «Електро-Л» зобразив унікальний вигляд Землі з космосу. Фотографії унікальні тим, що є поєднанням видимого та ближнього інфрачервоного діапазонів, тому Земля на них постає зовсім не такою, якою люди звикли її бачити.

Вигляд Землі з космосу, зафіксований російським супутником «Електро-Л», здивував іноземців. Британська газета The Daily Mail написала, що на відео високої чіткості супутник показав нашу планету, «якою ви її ніколи раніше не бачили».

На оприлюдненому відеозапису можна помітити, як ніч перетворюється на день, день на ніч, і світло Сонця, відбиваючись від поверхні океанів, рухається по Землі. Вигляд планети було зафіксовано останнім запущеним Росією метеорологічним супутником, який має роздільну здатність 121 млн мегапікселів. Земля з висоти 36 тис. км, де знаходиться «Електро-Л», виглядає чудовою: темно-сині океани контрастують з ділянками суши зеленого і цегляного кольору, а по небу з великою швидкістю (оскільки відео знято в прискореному режимі) пливуть білі хмари.

Супутник «Електро-Л», що до складу всесвітньої мережі метеорологічного спостереження, був запущений у січні 2011 року.


Минулої осені метеорологи розкритикували супутник - глава Росгідромету Олександр Фролов заявив, що встановлена на ньому апаратура не відповідає заявленим показникам, а передану їм інформацію взагалі не можна використовувати, оскільки конструктори не врахували таку важливу характеристику, як прив'язку по висоті.

Тим не менш «Електро-Л» продовжує працювати у штатному режимі і буде залишатися на орбіті не менше 10 років. Російські фахівці планують у 2013 році запустити другий такий супутник.

Американське агентство NASA теж опублікувало фото і відео Землі, зроблені астронавтом Доном Петтітом з Міжнародної космічної станції.

Йому навіть вдалося сфотографувати щорічне проходження Землі через метеорний потік Ліріди.


На знімки потрапили й інші дивовижні явища: зелене полярне сяйво над горизонтом, відблиски електричних вогнів, якими залиті великі міста. Астронавт Дон Петтіт вирушив у свій другий космічний політ у грудні минулого року, і відтоді постійно знімає Землю.

Передбачається, що знімки, передані Петтітом на Землю, допоможуть фахівцям у вивченні Лірід. Метеори в цьому потоці вилітають з сузір'я Ліри. Перша згадка потоку датується 687 роком до н.е. Найбільш ефектні метеорні дощі, пов'язані з проходженням Лірід, на Землі спостерігалися у 1803, 1922 і 1982 роках. !zn

Читайте також:

Японські вчені отримали точні дані про діаметр Сонця

Перший приватний космічний корабель стартував до МКС

Марсохід Opportunity виявив нові свідчення наявності води на Марсі

Засновник Google допоможе дати старт нової «золотої лихоманки» - в космосі

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі