Найпотужніший в Європі російський супутник зв'язку не зміг вийти на орбіту

Поділитися
© Віктор Бар'яхтар
Співробітники Байконура вранці в четвер, 18 серпня, повідомили про втрату зв'язку з найпотужнішим російським телекомунікаційним супутником «Експрес-АМ4», запущеним вночі. За даними джерел космодрому, несправним виявився розгінний блок, який мав вивести космічний апарат на орбіту. Координати супутника встановлюють.

Найпотужніший і високотехнологічний на сьогодні російський телекомунікаційний супутник «Експрес-АМ4» запущено за допомогою важкої ракети-носія «Протон-М» з розгінним блоком "Бриз-М». Ракета-носій «Протон-М» стартувала штатно й в розрахунковий час - 1.25 мск.

Проте пізніше джерело на космодромі повідомило «Інтерфаксу», що розгінний блок ракети, що стартувала з Байконура, виявився несправним. Він виконав чотири з п'яти включень двигуна для доставки супутника зв'язку «Експрес-АМ4» на цільову орбіту, після чого передача телеметричної інформації з розгінного блоку перервалася.

Високоенергетичний космічний апарат зв'язку «Експрес-АМ4» масою 5,755 кілограмів створено в Державному космічному науково-виробничому центрі ім. Хрунічева за участю європейської компанії EADS Astrium на замовлення ФГУП «Космическая связь» (ГПКС) - стовідсотково державної компанії, російського національного оператора супутникового зв'язку.

Супутник «Експрес-АМ4» призначено для надання пакета мультисервісних послуг, зокрема, цифрового телерадіомовлення, телефонії, відеоконференцзв'язку, передачі даних, доступу до мережі Інтернет, для створення мереж зв'язку на основі технологій VSAT. Він має 30 транспондерів C-діапазону, 28 - Ku-діапазону, два - Ka-діапазону й три - L-діапазону, 10 антен космічного апарату мали забезпечувати стійке покриття всієї території РФ та країн СНД, а перенацілюввні промені могли використовувати для надання послуг у будь-якій точці видимості супутника.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі