«Шнобелівську» премію отримали фізики за пояснення причин і траєкторій руху хвоста поні

Поділитися
© rtpc.tv
Церемонія вручення Шнобелівської премії (Ig Nobel Prize), що присуджується за наукові досягнення, "які спочатку викликають сміх, а потім примушують замислитися", відбулася в ніч на 21 вересня у Сандерс-театрі Гарвардського університету.

Два японських винахідники, що створили апарат для переривання промови оратора, що зарвався, отримали Шнобелівську премію з акустики.

Церемонія вручення Шнобелівської премії (Ig Nobel Prize), що присуджується за наукові досягнення, "які спочатку викликають сміх, а потім примушують замислитися", відбулася у ніч на 21 вересня у Сандерс-театрі Гарвардського університету. Зазвичай "Шнобелівку" вручають у всіх нобелівських номінаціях - фізиці, хімії, медицині, літературі, економіці та боротьбі за мир. Премії також присуджуються в таких областях, як біологія, інженерна справа і менеджмент. Крім того, для оригінальних і гідних досліджень часто створюється спеціальна тематична номінація.

Учасники та автори експериментів 2012 року вимірювали довжину пальців і ширину обличчя, засовували ендоскопи в носи, водили овець по лабіринтах, видобували уран за допомогою кока-коли, випадково і навмисно ковтали різні предмети, захищалися від ультрафіолету за допомогою бороди і навіть запускали в космос гумове курча.

"Шнобелівка" в області акустики дісталася японським ученим Казутаке Куріхарі і Кодзі Цукаді, які сконструювали прилад, що повторює промову людини з відставанням у кілька сотень мілісекунд. Створюваний ефект відлуння, на думку винахідників, буде дуже дратувати оратора, змушуючи його говорити повільніше або швидше закінчувати свій виступ.

"Ця технологія може бути також використана, щоб дозволити ораторам на зустрічі говорити однаково по черзі, якщо один з учасників продовжує говорити, позбавляючи інших можливості внести свій внесок в обговорення", - сказав Куріхара.

Серед інших лауреатів "Шнобелівської" премії виявилися голландські дослідники, які отримали премію з психології за відповідь на питання, чому Ейфелева вежа здається меншою, якщо дивлячись на неї, схилити голову вліво.

Чотири нейрофізики зі США отримали премію у своїй області за створення устаткування, що фіксує активність головного мозку мертвої риби, а британсько-американська команда вчених удостоїлася "Шнобелівки" з фізики за пояснення причин і траєкторій руху хвоста поні.

Шнобелівська премія з літератури дісталася співробітникам Рахункової палати США за складання "Звіту про звіти".

"Шнобелівки" лауреатам зазвичай урочисто вручають їхні "колеги" - володарі Нобелівських премій. За даними організатора премії, журналу Annals of Improbable Research, цього року учасниками церемонії стали, зокрема, лауреат "нобелівки" з фізики 2005 Рой Глаубер, лауреат премії з економіки 2007 Ерік Маскін і лауреат премії з фізіології і медицини 2009 року Джек Шостак.

Крім того, почесними гостями церемонії завжди стають лауреати "Шнобелівки" минулих років. Так, церемонію 2012 року відвідає, наприклад, Олена Боднар, яка отримала раніше премію в галузі охорони здоров'я за створення бюстгальтера, який в екстрених ситуаціях перетворюється на два респіратори, а також Річард Густафсон, який переконливо довів неефективність електрошокового лікування укусу домашньої гримучої змії в губу за допомогою автомобільного акумулятора. !zn

Читайте також:

«Шнобелівські» премії в 2012 році можуть присудити за овець-правшів і «сонцезахисні» вуса

У Росії запатентовано зброю зі снарядами з фекалій (ФОТО)

Біологи пояснили чому дятли невразливі до черепно-мозкових травм

У США вручили «шнобелівські» премії

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі