Швидкий темп життя в місті охарактеризували математично

Поділитися
В рамках нової роботи вчені запропонували механізм, що пояснює високий темп життя. Для цього вони проаналізували 440 мільйонів анонімізованих телефонних дзвінків, зроблених із мобільних в Португалії, а також близько 8 мільярдів дзвінків, зроблених зі стаціонарних телефонів у Великобританії протягом місяця.

Міжнародна група дослідників запропонувала механізм, що пояснює прискорення темпу життя в містах у порівнянні з передмістями.

За словами дослідників, відчуття того, що темп життя в місті набагато вищий, ніж в передмісті, добре відоме, і, більше того, статистично обгрунтоване. Так, відомо, що в містах відбувається більше злочинів, вищі ціни і зарплати та швидше розповсюджуються деякі типи захворювань. Відомий соціопсихолог Стенлі Мілгрем, відомий, серед іншого, завдяки своїм експериментам, показав навіть, що в місті люди ходять швидше.

В рамках нової роботи вчені запропонували механізм, що пояснює високий темп життя. Для цього вони проаналізували 440 мільйонів анонімних телефонних дзвінків, зроблених з мобільних у Португалії, а також близько 8 мільярдів дзвінків, зроблених зі стаціонарних телефонів у Великобританії протягом місяця.

На підставі цього масиву даних вчені побудували мережу користувачів - граф, в якому люди позначали вершини, а ребра з'єднували тільки тих людей, які хоча б раз телефонували один одному. Кожному ребру присвоювалася вага - тобто інтенсивність знайомства, яка обчислювалася за кількістю зроблених дзвінків. В отриманій графі для Португалії було 1,6 мільйона вершин і 6,8 мільйона ребер, а для Великобританії - 47 мільйонів вершин і 119 мільйонів ребер.

В якості чисельної характеристики активності виступала кількість всіх ребер всередині міста, віднормована на кількість вершин і помножена на реальне населення міста. Після ще одного усереднення на середній показник по країні цей параметр продемонстрував майже експоненційну залежність від нормованої величини населення міста.

За словами вчених, їхня робота вперше демонструє механізм, що пояснює і кількісно характеризує відмінності в міському і неміському темпах життя. При цьому, щоправда, самі дослідники визнають, що причини подібного прискорення їм не зрозумілі. zn

Читайте також:

Вчені стверджують, що фізичні вправи допомагають боротися зі старечим недоумством

Вчені передбачили об’єднання Північної Америки та Євразії в один континент

Вчені запропонували спосіб перевірити існування Матриці

«Останні» фотографії земної цивілізації: знімки будуть кружляти по орбіті до її загибелі (ВІДЕО)

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі