Sony представила еко-батарейку, що живиться від паперу

Поділитися
© AFP
Японський виробник електроніки Sony презентував прототип батарей на базі паперу. Нова технологія генерує електрику за рахунок перетворення нарізаних шматків паперу на цукор, який у свою чергу використовується як паливо.

Коли технологія дійде до промислового використання, Sony збирається позиціонувати її як рішення, що дозволяє заряджати мобільні телефони за допомогою макулатури.

Розробники, які стоять за проектом, кажуть, що технологія біо-батарейок у достатній мірі екологічна, а сама конструкція батарейок не має шкідливих хімічних сполук або важких металів. Sony демонструє новинку у рамках токійської виставки Eco-Products. На стенді компанії діти кидали невеликі шматочки паперу у спеціальний конвертер, який генерував електрику, від якого обертався невеликий вентилятор.

З наукової точки зору процес працює за допомогою ферментів целюлози, що розкладають матеріал з утворенням глюкози. Потім отримані продукти розкладання вступають у реакцію з киснем і виділяють електрони та іони водню. У свою чергу електрони використовуються для вироблення електроенергії. Як побічні продукти в реакції виходять вода і кислота глюконолактон.

За подібною схемою діють мурашки і терміти, які перетравлюють деревину і генерують електроенергію на її базі. Нагадаємо, що раніше Sony показала прототип плеєра Walkman, який використовував фруктовий сік для електрогенерації.

"Ми пропонуємо використовувати в якості електроенергії такі предмети, як старі листівки або газети. Напевно, у кожного вдома є подібний вид «палива». Створений нами генератор дозволяє на базі подібних джерел енергії генерувати електрику, обсяг якої достатній для енергопостачання невеликого електронного пристрою, - говорить Юісі Токіті, старший фахівець з досліджень в Лабораторії матеріалознавства Sony. - Звичайно, поки технологія знаходиться на ранній стадії розвитку, але коли ми думаємо про перспективи такої генерації, то бачимо їх дуже багатообіцяючими».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі