Надмасивні чорні діри з'явилися раніше, ніж галактики, вважають вчені

Поділитися
© borisakunin.livejournal.com
Нові дослідницькі дані свідчать про те, що чорні діри у всесвіті мають набагато давнішу історію, ніж було прийнято вважати раніше.

Нові дослідницькі дані свідчать про те, що чорні діри у всесвіті мають набагато давнішу історію, ніж було прийнято вважати раніше.

На сьогодні відомо, що в центрах переважної більшості великих галактик, таких як наша, є надмасивні чорні діри. У світлі цього, вчених цікавить логічне питання: що було первинним - чорна діра, навколо якої вже потім утворилася галактика, або ж галактика, всередині якої на якомусь етапі розвитку з'явилася надмасивна чорна діра.

Тепер вчені, здається, прийшли до висновку про те, що чорні діри все-таки первинна ланка і галактики були сформовані вже після їхньої появи. «Найбільш імовірно, що чорні діри з'явилися першими. Тому з'являються все нові свідчення», - говорить фахівець Національної радіоастрономічної обсерваторії США у Нью-Мексико Кріс Каріллі.

Вчені говорять, що раніше при дослідженні прилеглих до нас галактик було встановлено чіткий взаємозв'язок між масою чорної діри в центрі галактики і будовою самої галактики. Залежність була виявлена і в будові найближчих до чорної діри верств галактики і зірок, що знаходяться там.

При тому, що діри в центрі галактик дійсно надмасивні - їхня маса в сотні мільярдів разів перевищує масу середніх зірок, у структурі маси галактики вони займають зовсім незначну частину, приблизно 0,001%. Саме на підставі цього числа вченим і вдалося встановити двосторонню залежність чорної діри від галактики і навпаки.

Тим не менше, досі не вдавалося зрозуміти, росли ці два об'єкти разом один з одним, або ж один був причиною іншого.

У серії останніх спостережень за допомогою радіотелескопів дослідникам вдалося «побачити» одні з перших галактик, які почали формуватися після Великого Вибуху, що стався 13,7 мільярда років тому. «Нам, нарешті, вдалося виміряти масу чорних дір і галактик, які виникли у перший мільярд років після Великого Вибуху», - розповідає один з авторів дослідження і астрофізик радіоастрономічної обсерваторії при Інституті Макса Планка у Німеччині Фаб'єн Вальтер.

«Дані показали, що співвідношення маси чорної діри і молодої галактики не завжди становить постійну величину, особливо це видно на прикладі раннього Всесвіту. Наступним кроком має стати встановлення того факту, як саме чорні діри обростають галактиками і сприяють їхньому росту», - каже Вальтер.

Зараз очевидно, що надмасивні чорні діри з'явилися раніше за галактики, у центрі яких вони знаходяться, впевнені фахівці.

За матеріалами CyberSecurity.ru

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі