Телескоп Hubble зробив знімки найновішої зірки

Поділитися
© mia.ulmic.ru
Після закінчення модернізації і ремонту систем орбітального телескопа Hubble зроблені нові знімки супернової зірки SN 1987А. Вперше небесне тіло було відмічене астрономами в 1987 році.
Після закінчення модернізації і ремонту систем орбітального телескопа Hubble зроблені нові знімки супернової зірки SN 1987А. Вперше небесне тіло було відмічене астрономами в 1987 році.Отримані фото показують хмару розжарених газів, що розширюється, яка утворилася при вибуху зірки. На даний момент SN 1987А є одним з найдетальніше вивчених об'єктів, спостережуваними в південній півкулі. Протягом минулого року орбітальний телескоп проходив ремонт і модернізацію своїх систем і лише зараз повторно націлився на супернову. Чергова серія знімків дозволила відстежити розвиток газо-пилової хмари, що є своєрідним обрамленням зірки, що вибухнула. SN 1987А знаходиться в карликовій галактиці Велика Магелланова Хмара, яка є супутником нашої галактики – Чумацький Шлях. Зірка знаходиться від Землі на відстані 168 тисяч світлових років. Завдяки спостереженням за цим небесним тілом, астрономи отримали можливість детально вивчити кінець життя великої зірки. Під час вибуху супернової, в простір, що оточує зірку, було викинуто величезну кількість газу і пилу. У складі викидів містяться такі важкі елементи як сірка, кремній і залізо. Зараз газопилова хмара досягла зовнішньої оболонки вмираючої зірки. Оболонка була скинута небесним тілом приблизно за 20 тисяч років до вибуху. Тепер вона розігріває хмару до високих температур і робить його видимим астрономам у формі «перлового намиста». Це кільце і далі розширюватиметься. «Нові спостереження дозволяють нам робити точні обчислення швидкості і складу зоряної речовини, яку було викинуто вибухом з глибин супернової, що дає нам уявлення про процес вступу енергії і важких елементів у навколишню зірку галактику. Ці дані не лише свідчать про те, які елементи надходять у міжзоряний простір Великої Магелланової Хмари, але і про те, як змінюється цей простір в масштабах часу, зрозумілих людині», - заявив Кевін Франс, астроном з університету Коллорадо у США. Зірка SN 1987А стала першою безпосередньо спостережуваною суперновою на земному піднебессі з 1604 року, коли астрономи востаннє спостерігали подібний об'єкт у нашій галактиці.

За матеріалами Бі-бі-сі

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі