Теорію заселення Америки майже «розбито вщент»

Поділитися
© london2012.com
Традиційну теорію заселення Північної й Південної Америки майже «розбили вщент». Щоправда, поки ще не всі науковці згодні з революційними висновками антропологів.

Науковці знайшли в Техасі тисячі кам'яних інструментів, вік яких оцінюють у 15 тисяч років. Вони виявилися значно давнішим за технології, які, як вважають досі, застосовували перші поселенці.

Відкриття називають переконливим доказом того, що так звана культура Кловіс насправді належить не найпершим американським іммігрантам.

В останні десятиліття цілий ряд розкопок, здійснених у різних точках Американського континенту, надавали докази того, що модель «спочатку був Кловіс» не є дійсною.

Однак відкриття величезної колекції інструментів, які знайшли в руслі струмка за 60 км на північний схід від техаського міста Остін, остаточно ставить хрест на цій теорії, стверджують автори статті.

«Це майже бейсбольна біта, приставлена ​​до голови археологічного співтовариства з вимогою прокинутися й сказати: хм, але ж люди тут були й до Кловіса, час би нам припинити ухилятися й почати роботу над новою моделлю заселення Америки», - так пояснив журналістам суть відкриття антрополог з Техаського університету A&M Майкл Уотерс.

Ось уже 80 років уважають, що культура Кловіс була першою, що з'явилася в Новому Світі. Її представників визначають за високоефективною технологією виробництва кам'яних інструментів. Їхні наконечники стріл і списів були страшною мисливською зброєю і їх застосовували для вбивства величезних чудовиськ льодовикового періоду - мамонтів, мастодонтів і бізонів.

Уважають, що користувалися цими інструментами мисливці й збирачі, що прйшли на Аляску з Чукотки по пересипу, який з'явився внаслідок падіння рівня води в океані. Є свідчення, які вказують на те, що це сталося близько 13,5 тисячі років тому.

Проте все більша кількість археологів підозрює, що ці люди в Америці були не першими, - і вказують на те, що на континенті знаходять інструменти, вік яких перевищує 15 тисяч років. Тепер же, як підкреслюють доктор Уотерс і його колеги, ця версія незаперечна: її підтверджують загалом 15528 предметів, знайдених у Техасі, - різноманітні вапнякові леза, невеликі ножі, різці - й фрагменти каменю, що були утворені при виготовленні або ремонті цих інструментів.

Колекцію знайшли безпосередньо під донними відкладеннями, які містили класичні артефакти культури Кловіс. Методика їхнього датування - так звана оптично стимульована люминисценція (OSL), що передбачає вимірювання іонізуючого випромінювання, - дуже надійна, підкреслюють науковці, як і послідовність залягання інструментів.

«Відкладення були дуже густими - фактично це була глина, - що грає нам на користь, - пояснює Лі Нордт з техаського Бейлорского університету. - У багатьох інших місцях у них суглинна або піщана структура, через що вони дуже швидко змішуються, вбирають останки тварин, коріння рослин тощо».

Виявлені в Техасі інструменти невеликі, й дослідники вважають, що це був своєрідний мобільний набір, який можна було без труднощів зібрати та перевезти на нове місце. І хоча вони багато в чому відрізняються від інструментів Кловіса, є в них і схоже. Тому археологи навіть не виключають мажливість, що технологія Кловіса могла розвинутися на основі знань, які дозволили створити цю колекцію.

«Це говорить про те, що в Америці люди жили щонайменше за 2,5 тисячі років до Кловіса, - каже доктор Уотерс. - Це відкриття дає Кловіс достатньо часу на розвиток. Люди могли експериментувати з каменем і винаходити зброю та інструменти, які згодом стали приписувати Кловісу».

Антрополог Том Діллей з університету Вандербільта в Теннессі, який не брав участі в техаських розкопках, загалом згоден.

«Парадигма «Спочатку був Кловіс» померла багато років тому, - каже він. - Сьогодні в обох Америках є чимало загальноприйнятих кандидатів на те, щоб вважатися попередниками цієї культури».

«Якщо поглянути на прозу цього документа, - продовжує професор Діллей, - то він мене трохи турбує: виглядає так, ніби вони заново розпалюють дебати на тему «Кловіс або до Кловіса?»- І кажуть: «Наше відкриття нівелює цю суперечку».

При цьому науковець вказує: техніка OSL менш надійна в справі визначення віку, ніж радіовуглецевий аналіз, який застосовували до інших ранніх американських артефактів. Крім того, за словами професора Діллея, питання приналежності цих знахідок до «докловіса» теж не така очевидна: для цього на місці розкопок недостатньо наконечників (стріл, списів тощо), за формою яких визначають приналежність артефакту до тієї чи тієї культури.

Нарешті останнє, на чому наголошує антрополог: ці інструменти знайдені у заплавних відкладеннях, товща яких - лише 6-7 см. А це, на його думку, потенційна проблема, оскільки існує ймовірність, що артефакти були принесені водними потоками.

Професор Гарі Хейнс з Невадського університету згоден з професором Діллеєм. Високо оцінивши «хорошу роботу» колег, він однак зазначив: не виключено, що природні процеси викликали пересування деяких кам'яних інструментів у глині ​​вниз за течією струмка, а якщо це так, то не очевидно, що ці предмети дійсно належать до періоду до Кловіса.

За матеріалами Бі-Бі-Сі, Science

Поділитися
Підготував/ла Дубенко Вадим
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі