У кішок виявили ген плямистості

Поділитися
© walland.ru
У дикій природі плямисте забарвлення у кішок зустрічається набагато рідше, ніж смугасте. Ген плямистості вдалося знайти, порівнявши ДНК диких кішок зі смугастим і плямистим забарвленням. Вчені встановили, що темні смужки зливаються в плями тільки у тварин, що несуть мутації в обох копіях гена Taqpep.

Біологи встановили, що за виникнення плямистого забарвлення у котячих відповідає мутація в гені Taqpep, який кодує трансмембранну протеазу. Робота опублікована в журналі Science.

Злиття смужок у плями зустрічається у різних видів сімейства котячих. У дикій природі, проте, це відбувається дуже рідко. Через це, наприклад, гепардів, що мають таке забарвлення, колись навіть виділяли в окремий вид.

Ген плямистості вдалося знайти, порівнявши ДНК диких кішок зі смугастим і плямистим забарвленням. Вчені встановили, що темні смужки зливаються в плями тільки у тварин, що несуть мутації в обох копіях гена Taqpep. Раніше про цей ген не було нічого відомо. Аналіз його послідовності показав, що Taqpep кодує трансмембранний фермент - амінопептідазу. Він здатний відщеплювати кінцеві амінокислоти від інших білків і містить у своєму активному центрі іон металу.

Подальші дослідження показали, що Taqpep не бере участь самостійно у фарбуванні плям - за це відповідає інший ген - Edn3. Роль Taqpep зводиться до контролю типів розташування темних і світлих зон. Саме від нього залежить, будуть це смужки або плями. Цікаво, що самі плями з'являються набагато пізніше, вже після того як Taqpep закінчує роботу.

У дикій природі плямисте забарвлення у кішок зустрічається набагато рідше, ніж смугасте. Це говорить про наявність значного тиску відбору, що видаляє мутації з Taqpep.

Вважається, що смугасте забарвлення краще виконує функцію камуфлювання, ніж плямисте. Тим не менш, вчені вважають, що одним цим не можна пояснити рідкість мутацій. Можливо, фермент, який кодується Taqpep, виконує ще якусь, поки невідому біохімічну функцію, паралельно регулюючи формування забарвлення. !zn

Читайте також:

Вчені виявили, що стародавні люди навчилися користуватися вогнем мільйон років тому

Вчені склали найбільш повну карту ДНК людини

Колиска людства перемістилася більш південніше

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі