Вчені готують експеримент зі зважування антиречовини

Поділитися
© Mills lab, UC Riverside
Таке дослідження допоможе учeним зрозуміти, чи існує антигравітація і чому Всесвіт на самому початку свого існування не зник так само швидко, як і з'явилася.

Фізики з Каліфорнійського університету в Ріверсайді запропонували експеримент, який допоможе з'ясувати, чи дійсно частинки і античастинки відрізняються за масою.

Відомо, що звичайна речовина притягує іншу речовину Всесвіту. Однак незрозуміло, чи притягує інші античастинки антиречовина. Можливо, вона має інші гравітаційні властивості і відштовхує "співвітчизників", а заодно і звичайну речовину? (Більшість вчених вважають, що речовина і антиречовина притягуються один до одного.)

Щоб знайти відповідь на це важливе питання, вчені з США створили стійкі пари електронів і їх античастинок (позитронів). Нагадаємо, що античастинки не відрізняються від часток ні за одним з виміряних параметрів крім електричного заряду. Можливо, за гравітаційними характеристикам вони так само не відрізняються. Проте ніхто не встановлював цього експериментальним шляхом.

Американські дослідники готують грунт для подібного дослідження: їх пари електронів і позитронів рухаються по стабільних орбітах навколо один одного, утворюючи так званий позитроній. Частинки і античастинки не анігілюють (як могло б бути при зустрічі), завдяки постійному вкачуванню в систему енергії, пояснює BBC. Поки вченим вдалося утримати позитроній у стабільному стані на "цілих" три мільярдних долі секунди. Надалі американці спробують розтягнути експеримент до декількох тисячних секунди.

Спостерігаючи за тим, як поводять себе пучки позитронію в гравітаційному полі Землі, вони отримають уявлення про процеси, що відбуваються в нестабільних штучних "атомах". У тому числі про гравітаційні властивості позитронно складових частинок і античастинок. Про те, які експерименти вчені планують здійснити в майбутньому, розповідає стаття в журналі Physical Review Letters.

Зазначимо, що згідно з класичними уявленням вчених одразу після Великого вибуху у Всесвіті в однакових кількостях утворилася речовина і антиречовина. Фізики поки не можуть відповісти на питання, чому створені частинки і античастинки не анігілювали (знищили самі себе), а також, чому Всесвіт постійно розширюється і чому в частині космічного простору, яку вони досліджували, речовини набагато більше, ніж антиречовини. !zn

Читайте також:

Над Землею висить пояс антиречовини, яку можна видобувати
Фізики придумали, як зв'язати матерію і антиматерію

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі