На поверхні Марса вчені знайшли сліди свіжих землетрусів

Поділитися
© earth-chronicles.ru
Вчені зафіксували на поверхні Марса сліди нещодавніх землетрусів.

Вчені виявили на знімках поверхні Марса, зроблених з борту станції MRO, сліди нещодавніх землетрусів.

За допомогою камери високої роздільної здатності HiRISE Джералд Робертс з Лондонського університету досліджував валуни розміром від двох до 20 метрів уздовж системи розломів Борозни Цербера, яка перетинає відносно молоду - віком кілька мільйонів років - лавову рівнину.

Деякі з цих валунів скотилися зі скель, залишивши за собою характерні сліди у зернистому ґрунті. Вивчення цих слідів, а також характеру зсувів, які викликали їх падіння, показало, що вони впали через сейсмічну активність, а не з інших причин - наприклад, танення льоду.

При цьому розмір і число валунів зростали при русі до центру кола радіусом близько 100 кілометрів з центром у системі розломів Цербера.

«Це підтримує гіпотезу, що валуни були зрушені струсом ґрунту, і його сила знижується в міру віддалення від епіцентру «марсотрясіння», - сказав він.

Оскільки зона потривожених валунів мала розмір близько 200 кілометрів завдовжки, вчені вважають, що магнітуда землетрусу становила близько семи одиниць.

Сліди, залишені валунами, свідчать, що «марсотрясіння» відбулося порівняно нещодавно, оскільки вітер швидко б знищив їх. Рівень вітрової ерозії на Марсі досить високий: сліди, залишені американськими марсоходами, були занесені пилом за кілька років.

Можливо, роблять висновок вчені, такі потужні землетруси можуть відбуватися на Марсі і зараз.

Фактор сейсмічної активності може бути важливим для пошуків життя - землетруси можуть означати присутність вулканічної активності, підземного тепла, а значить, великі зони вічної мерзлоти можуть в деяких районах танути, створюючи місця, придатні для життя.

А ось американський зонд LRO зафіксував присутність інею на дні приполярних місячних кратерів, куди ніколи не потрапляє сонячне світло. !zn

Читайте також:

Землі, можливо, знайшли «двійника»

Астрономи виявили в космосі алмазну планету

Вчені відкрили планету з іншої галактики

Вчені виявили планети, що побували всередині зірки

Американські вчені змоделювали вибух зірки

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі