Вчені знайшли спосіб прискорити процес «зчитування» ДНК у десятки разів

Поділитися
Вчені знайшли принципово новий метод розшифровки послідовностей ДНК. Завдяки інноваційному підходу, швидкість розшифровки збільшується в десятки разів.

Нова розробка біотехнологічної компанії Pacific Biosciences інакше аналізує ланцюжок ДНК. Вона визначає послідовність індивідуальних молекул ДНК, а не усереднює дані, що отримано з розшифровки сукупності молекул.

Метод, яким експерти всього світу визначають послідовність фрагментів ДНК, полягає у визначенні послідовності маленьких шматочків ДНК, а потім з'єднання їх в єдине ціле. Нова технологія дозволяє вивчати шматочки довжиною близько 1,5 тисяч нуклеотидів (клітинок, з яких складається ДНК). Сучасні методики можуть «результувати» відрізками в десять разів меншого розміру.

Польовий тест технологія пройшла на п'ятьох штамах холерних вібріонів Vibrio cholerae. Послідовності ДНК цих штамів вже не одноразово розшифровували, й у ередньому на цей процес був потрібен тиждень. Винахід Pacific Biosciences впорався з роботою менш ніж за п'ять годин.

Найбільш серйозним і поки що єдиним виявленим недоліком є низька точність одержуваних результатів. Її рівень не перевищує 85%. У той же час, сучасні вимоги до аналізу ДНК не допускають результату з рівнем точності нижче 99%. Низька точність є наслідком того, що в рамках придуманої Pacific Biosciences технології «зчитуються» окремі молекули ДНК. Автори відзначають, що точність можна значно підвищити, якщо «зчитувати» досліджувану послідовність вдруге. Незважаючи на те, що при повторному зчитуванні час розшифровки зросте, воно все одно буде на порядок швидше методик, які існували раніше.

Розробники нового методу стверджують, що до 2013 року з його допомогою можна буде розшифрувати людський геном за 15 хвилин - зараз цей процес займає, в середньому, місяць.

За матеріалами Nature News

Поділитися
Підготував/ла Дубенко Вадим
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі