Учені не знайшли у мурашок-фермерів ген "фермерства"

Поділитися
Вчені розшифрували геном панамських мурах-листорізів, відомих тим, що вони вирощують собі для їжі гриби. Фахівці розраховували виявити хоча б деякі генетичні характеристики, що визначають здатність комах до сільського господарства, однак їм це не вдалося.

Робота вчених прийнята до публікації в журнал Genome Research, а її короткий зміст наведено в прес-релізі лабораторії Колд Спрінг Харбор.

Дослідники працювали з панамським видом Acromyrmex echinatior, відкритим близько 15 років тому. Отримавши повногеномну послідовність ДНК A. echinatior, вчені порівняли її з послідовністю ДНК інших комах. Автори виявили, що в двох генних родинах, відповідальних за статеву поведінку та адаптацію до переварювання грибів, мурахи-фермери несуть більше генів, ніж інші комахи.

При цьому, коли автори проаналізували гени, що кодують нейропептиди (білки, які регулюють багато фізіологічні процеси в організмі і, зокрема, в нервовій системі), вони не виявили різниці між мурахами-листорізами та іншими комахами. Дослідники очікували, що ці білки у A. echinatior мають дуже відрізнятися.

Раніше інший колектив дослідників, що також займається вивченням листорізів, показав, що у цих комах були втрачені деякі гени, які в інших мурах контролюють синтез речовин, що одержує листоріз від грибів.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі