Два мільйони років тому в Африці співіснували три древніх види людей

Поділитися
© BBC News
Фахівці знайшли нові підтвердження існування ще одного древнього виду людини з великою черепною коробкою і витягнутим плоским обличчям. Результати дослідження стали ще одним суперечливим свідченням поширеному уявленню того, що мала місце лінійна еволюція мавпа - примат - сучасна людина. Як виявилося, було «певне різноманіття видів, як у тварин».

В Африці близько 2 млн років тому могли співіснувати, щонайменше, три різних древніх види людини. До таких висновків прийшов міжнародний колектив учених, дослідження яких представлено в новому номері американського журналу Nature.

На думку антропологів, поряд з видом гомо еректус ("людиною прямоходячою") і гомо абіліс ("людиною умілою") на території африканського континенту мешкав також гомо рудольфензіс ("людина рудольфська"), нові підтвердження існування якого вдалося виявити.

З 2007 по 2009 роки відразу три нові фрагменти людського скелета було знайдено поблизу озера Туркана на півночі Кенії. Серед зразків виявилися лицьова частина черепа і дві щелепи. Одна з них збереглася майже повністю.

Порівнявши знайдені кістки зі скам'янілістю, виявленою в цьому ж районі близько 40 років тому і позначається "KNM-ER 1470", фахівці знайшли нові підтвердження існування ще одного викопного виду людини з великою черепною коробкою і витягнутим плоским обличчям.

Ще до виявлення трьох нових зразків дослідники присвоїли власникові фрагмента черепа "1470" найменування гомо рудольфензіс ("людина рудольфська"), оскільки озеро Туркана раніше мало назву озера Рудольфа.

Однак протягом 40 років скам'янілість "1470" залишалася єдиним свідченням, що дозволяло вченим припускати існування в минулому гомо рудольфензіс.

Три фрагменти з Кенії підвищили впевненість учених, що володар "1470" і справді був окремим видом доісторичної людини.

Один з авторів публікації в журналі Nature, професор Фред Спур з лондонського Університетського коледжу, зазначив, що "три нові скам'янілості дають набагато більш ясну картину того, як виглядав володар фргагмента черепа "1470". Тепер зрозуміло, що два види ранніх представників загону приматів жили пліч-о-пліч з гомо еректус".

"Нові копалини допоможуть встановити, як наша гілка еволюції людини виникла і досягла розквіту майже 2 млн років тому", - упевнений Спур.

При цьому, як зазначила британська мовна корпорація BBC, "дане дослідження стали ще одним суперечливим свідченням поширеному уявленню того, що мала місце лінійна еволюція мавпа - примат - сучасна людина.".

На ранньому етапі розвитку нашого виду, на думку одного з авторів дослідження, доктора Мів Лікі, мало місце певне різноманіття. "Наш вид розвивався так само як і інші види тварин. За її словами, «нічого унікального в нас не було, поки ми не почали робити складні інструменти з каменю . !zn

Читайте також:

У бразильських джунглях виявили невідоме плем'я індіанців

На Південному полюсі 50 млн років тому росли пальми


В Африці виявлено новий різновид СНІДу, не реагує на лікування

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі