Вчені пояснили причини виникнення дежавю

Поділитися
© clinicist.ru
Вчені пов'язали часте виникнення дежавю з нейрофізіологічною аномалією у формуванні людського мозку.

Дослідники з Університету Масаріка (Чехія) зуміли зв'язати феномен дежавю з індивідуальними анатомічними особливостями людського мозку. Дежавю можна коротко описати як ілюзію вже баченого: людина відчуває, що це з нею вже відбувалося, хоча в минулому нічого подібного не було.

Феномен дежавю широко поширений, за статистикою, від 60 до 80 відсотків здорових людей хоч раз у житті відчували почуття «вже баченого». Тут слід сказати, що нейрофізіологічні дослідження дежавю, звичайно, проводилися, і було встановлено, що це відчуття можна викликати, стимулюючи гіпокамп, центр пам'яті. Але всі подібні експерименти виконувалися на людях, яким з тієї чи іншої причини довелося пережити операцію на мозку - тобто на хворих. І у зв'язку з цим, виникало питання, чи точно дежавю у звичайних здорових людей з'являється з тих же причин, що і у хворих, у яких не все гаразд з неврологією.

Дослідники запросили взяти участь в експерименті 113 людей, абсолютно здорових і відрізнялися вони тільки за схильністю до дежавю: у одних це почуття виникало часто, в інших рідше, треті взагалі не знають, що це. Всі вони, зрозуміло, пройшли через МРТ. Учасникам експерименту оцінили кількість і розподіл сірої речовини у мозку. Вченим вдалося виявити невеликі структури у середній частині тім'яної частки кори, що мали стосунок до гіппокампу. Розмір структур був обернено пропорційний досвіду дежавю: чим частіше людина відчувала почуття вже баченого, тим меншими були ці структури.

Інакше кажучи, вчені підтвердили здогадку, що в основі дежавю лежить якась нейрофізіологічна аномалія. !zn

Читайте також:

Вчені прийшли до висновку, що високий статус у суспільстві корисний для здоров'я

Вчені передбачили уповільнення глобального потепління

Вчені створили портативний плазмовий апарат для знищення бактерій

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі