Науковці виявили, що акули не вміють розрізняти кольори

Поділитися
Акули не можуть розрізняти кольори. Про це йдеться в опублікованому в середу, 19 січня, дослідженні доктора Натана Скотта Харта і його колег з Університету західної Австралії й Університету Квінсленду в Австралії. Їхня робота показує, що хоча очі акул і функціонують при широкому спектрі світлових рівнів, вони мають тільки один тип довгохвильової чутливої колбочки в сітківці очей і, отже, є потенційно монохроматами.

«Це нове дослідження спрямоване на те, щоб знання про зір акул допомогло запобігати атакам цих хижаків на людину й розвинути систему рибної ловлі, яка дозволить уникати випадкових попадань акул в сітки й на гачки рибалок. Наше дослідження показує, що рівень контрасту фону може бути набагато важливішим для виявлення об'єкта акулами, ніж його забарвлення. Це може допомогти нам спроектувати такі приманки для риби, які найменш привабливі для акул. Зокрема, наша праця допоможе розробити купальні костюми й атрибутику для серфінгу, які не будуть особливо помітними для очей акул і, відповідно, стануть набагато менш «привабливими» для них», - сказав професор Харт.

Акули є дуже майстерними хижаками й їхній еволюційний успіх науковці пов’язують з тим, що в цих риб сильно розвинена система чуттів, включно із зором. До моменту публікації цієї доповіді було не зрозуміло, чи можуть акули розрізняти кольори. Щоб вирішити це Ділл, Харт й інші науковці використовували різні техніки - мікроспектрофотометрію - щоб визначити зорові пігменти колбочок у сітківці очей акул і виміряти їхню спектральну поглинальну здатність.

Вони досліджували сітківки 17 видів акул, які були спіймані в різних водах Квінсленду й Західної Австралії. Палички було виявлено в сітківці майже у всіх видів спійманих акул. У 10 з 17 досліджених акул не було спостережено колбочок. Однак колбочки містилися в сітківці в 7 видів акул з трьох різних родин і в кожному випадку був наявний лише один тип довгохвильової чутливої колбочки. Результати дослідження, надані Хартом і командою науковців, надають серйозні докази того, що акули мають тільки один тип колбочок. Таким чином, зроблено припущення, що акули можуть бути монохроматами й, відповідно, зовсім не розрізняють кольорів.

Висновок авторів дослідження такий: «Хоча колбочна монохромація на суші є досить рідкісним явищем, це може бути звичайним явищем у водному середовищі. Багато водних ссавців - кити, дельфіни, тюлені - також мають тільки один тип колбочок, які розпізнають зелений колір. Стає зрозуміло: й акули, й водні ссавці могли розвинутися до однакового рівня зору в процесі еволюції. Іншими словами: незважаючи на те, що водні мешканці мають різне походження, їм властиві однакові біологічні риси.

Палички й колбочки - це особливі клітини, що містяться в сітківці очей і відповідають за сприйняття світла й кольору. Палички дуже чутливі до світла та дозволяють розрізняти предмети вночі. Колбочки також реагують на світло, але не є настільки чутливими до нього. Очі з різними спектральними типами колбочок можуть розрізняти різні кольори. Тим часом, палички абсолютно їх не розрізняють.

За матеріалами Naturwissenschaften

Поділитися
Підготував/ла Дубенко Вадим
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі