Вчені переглянули свої погляди на супутник Сатурна Енцелад

Поділитися
© charlesayoub.com
Останні дані апарату НАСА "Кассіні", отримані при дослідженні Енцелада - супутника Сатурна, серйозно змусили вчених переглянути свої погляди на це космічне тіло, яке вони уявляли як крижану брилу, що не є особливого цікавою для вивчення.

Перед дослідниками постали приголомшуючі факти, що вказують на наявність у цьому космічному тілі справжнього океану, що містить велику кількість органіки.

Геофізиками в ході дослідження було встановлено, що в розломах (тигрових смугах) гейзери викидають на поверхню струмені випарів у вигляді частинок льоду, що складаються з кисню, водню, вуглецю, азоту, а також різних вуглеводнів. Це явище для багатьох вчених стало доказом присутності на Енцеладі води у рідкому стані, наявність якої під поверхнею є причиною появи водних струменів. Дане відкриття стало черговим доказом ранньої гіпотези, зробленої у 2009 році про підземний океан, коли аналізатор, встановлений на "Кассіні", виявив у концентраціях крижаного пилу солі вугільної кислоти, натрію і калію.

Науковий співробітник ЛРД НАСА Денніс Метсон вважає, що температура у 83 градуси за Цельсієм на поверхні в районі розломів, за останніми даними апарату, занадто велика для підтвердження її вулканічного походження: «Для того щоб розтопити підземний лід потрібен жар, що йде зсередини, який і буде створювати озера».

За його припущенням, вода виходить на поверхню за рахунок газів, якими вона насичена: «Враховуючи, що щільність води менше щільності льоду, вона дуже швидко проривається до поверхні крізь лід, її велика частина, розтікаючись у сторони, нагріває 100-метровий шар льоду».

За даними вченого, вода, яка послужила нагріванню льоду і не вирвалася назовні, охолоджується і повертається назад, тим самим наповнюючи океан і сприяючи повторенню процесу.

За матеріалами: Искусство-Науки

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі