Вчені розділили електрон на дві квазічастинки

Поділитися
© borisakunin.livejournal.com
Досі вважалося, що поділ електрона на дві або три квазічастинки неможливий фізично.

Міжнародна група дослідників вперше змогла розділити електрон на дві квазічастинки - одна з яких несе в собі оригінальний спін електрона, друга несе його орбітальний рух. За словами вчених, спін електрона, що надає йому магнітні властивості, а також його кутовий момент (або момент імпульсу) є двома з трьох ключових квантових показників електронів. Третій - заряд. Досі вважалося, що поділ електрона на дві або три квазічастинки неможливий фізично.

Вчені кажуть, що всі три цих показники, власне, роблять електрон електроном, а в іншому випадку він просто перетворюється на спрямований потік енергії із заданою потужністю.

Для експериментів з розділення електронів дослідники з Інституту Пауля Шеррера у Швейцарії використовували Sr2CuO3 (стронцій оксид міді), поділяючи цю сполуку за допомогою рентгенівського випромінювання. Вчені кажуть, що порівнюючи енергію та імпульс рентгенівського випромінювання до і після зіткнення з матеріалом, можна говорити про створення квазічастинок. У результаті впливу рентгенівського випромінювання фахівці фіксували появу так званих спінонів (спінових квазічастинок) і орбітонів (частинок, що є орбітальною енергією електрона).

В опублікованих матеріалах вчені говорять, що вони вперше спостерігали окремо один від інших спін електрона і кутовий момент.

Швейцарські вчені говорять, що хоча поділ спіна і кутового моменту раніше на практиці не спостерігався, сам принцип поділу спіна (утворення спінона) від заряду (утворення холонів) вперше був описаний близько 15 років тому. Дослідники говорять, що їхня робота проливає світло на властивості високотемпературних надпровідників, а також дозволяє краще зрозуміти принципи фундаментальної фізики. !zn

Читайте також:

Вчені винайшли найточніший атомний годинник

Вченим вдалося розшифрувати закодовані за допомогою ДНК-молекул зображення

Вчені готують експеримент зі зважуванню антиречовини

У NASA готуються підтвердити існування чорних дір і темної матерії

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі