Вчені виростили людську печінку зі стовбурових клітин

Поділитися
© stroymart.com.ua
На Міжнародній конференції з дослідження стовбурових клітин у Йокогамі японські вчені представили результати розробки новаторської технології зі створення штучної печінки.

Вчені з університету Йокогами (Yokohama City University) виростили зі стовбурових клітин людську печінку. Щоправда, пересадити її хворому поки не вдасться. По-перше, отримана структура дуже маленька - всього близько п'яти міліметрів у діаметрі, а по-друге, вона була вирощена у голові піддослідної миші.

Крім того, орган, вирощений Хідекі Танігуті і Таканорі Такебе, ще належить перевірити на «профпридатність», тобто, чи виконує він необхідні функції. Тим не менше, вже зараз багато фахівців називають роботу японців проривом у трансплантології.

У своїй роботі вчені використовували індуковані плюрипотентні стовбурові клітини, які були «запрограмовані» на перетворення у клітини печінки. Крім цього вчені додали клітини зародкової сполучної тканини - мезенхіми і клітини з крові пуповини.

«Ми змішали кілька видів клітин, і вони самостійно зібралися у структури майже ідентичні тканинам людської печінки. Ми самі були здивовані!. Пізніше отримані структури дослідники пересадили всередину черепа живих мишей з важким імунодефіцитом. Рясний приплив крові до мозку звірків сприяв посиленого росту нового органу, а ослаблений імунітет не міг викликати відторгнення внесених ззовні тканин», - сказав Такебе.

Вже через 48 годин клітини стали формуватися у крихітну печінку. Кількість і склад глікогену і амінокислот повністю відповідали людському органу.

«Отримана нами печінка ще далека від ідеальної, - говорять вчені. - Нам ще належить знайти спосіб відтворення жовчних проток і збільшення розмірів органу».

Результати роботи японці представили на Міжнародній конференції з дослідження стовбурових клітин в Йокогамі (ISSCR 2012). З цієї причини докладний опис поки не опубліковано в рецензованих журналах. Зараз дослідники Країни висхідного сонця проводять ретельний аналіз отриманого органу, щоб зрозуміти справжню цінність своєї роботи. !zn

Читайте також:

Вчені створили з вірусу вакцину від кокаїнової залежності

Київський Центр серця отримає можливість рятувати більше пацієнтів

Вчені виростили частину серця зі стовбурових клітин

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі