Вчений NASA розкрив «марсіанську сенсацію»: Curiosity виявив органічні молекули

Поділитися
Вчений NASA розкрив «марсіанську сенсацію»: Curiosity виявив органічні молекули © NASA
«Історичною знахідкою» з Марса виявилися прості органічні молекули. Після повторної перевірки всіх даних фахівці оприлюднять інформацію не раніше 3 грудня.

У NASA відкрили таємницю «історичної знахідки» на Марсі, від якої світові ЗМІ очікували справжньої сенсації.

За попередніми даними, марсохід Curiosity виявив у зразках марсіанського ґрунту прості органічні молекули, повідомив директор Лабораторії реактивного руху (JPL) NASA Чарльз Елачі.

Докладні дані фахівці мають намір надати публіці не раніше 3 грудня у Сан-Франциско, де відкриється зустріч членів Американського географічного союзу.

«Можливо, Curiosity виявив на Марсі прості органічні молекули. Поки це попередні дані, які ще належить перевірити», - заявив Елачі під час конференції у римському університеті La Sapienza.

Учений відзначив, що мова йде саме про органічні, а не біологічні молекули. Елачі пояснив, що марсохід не обладнаний апаратурою, здатною виявляти живі організми, проте він може визначати присутність органічних форм.

Він висловив підозру, що у засобів масової інформації виникли «завищені очікування» у зв'язку з оголошенням про знахідку, яке раніше зробив його колега з NASA, головний дослідник місії Curiosity Джон Гротцінгер.

Нагадаємо, у спілкуванні з журналістами Гротцінгер згадав, що марсохід виявив «щось приголомшливе», що «може увійти у підручники з історії».

Втім, якщо наявність у пробах органічних молекул буде доведено, це дійсно стане важливим відкриттям, оскільки вони є попередниками життя і складають основу живої речовини.

Нові дані дозволять фахівцям наблизитися до розгадки, чи існувала на Червоній планеті якась форма життя.

Марсохід Curiosity здійснив посадку на поверхню Марса 6 серпня і пропрацював на його поверхні більше трьох місяців.

На борту Curiosity встановлені 10 наукових інструментів загальною масою 75 кілограмів, які дозволять марсоходу проводити детальні геологічні та геохімічні дослідження, вивчати атмосферу і клімат планети, шукати воду і її сліди, а також органічні речовини. !zn

Читайте також:

Curiosity знайшов на Марсі загадкову піщинку (ФОТО)

Марсіанський ґрунт виявився схожим на вулканічні породи Гаваїв

Марсохід сфотографував «фобосівське затемнення» на Марсі

Curiosity може заразити Марс земними мікробами

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі