В Арктиці знайдено породи, які є ровесниками Землі

Поділитися
Вчені виявили в Арктиці кам'яні породи, які можуть бути одними з найдавніших на планеті. За словами фахівців, зараз на планеті знайти ті самі гірські породи, які були на поверхні планети у період завершення її формування 4,5 мільярда років тому вкрай складно, оскільки Земля - це динамічна структура, поверхня якої знаходиться в русі і гірські породи постійно піднімаються вгору, зсуваються в сторони або йдуть вниз.
Вчені виявили в Арктиці кам'яні породи, які можуть бути одними з найдавніших на планеті. За словами фахівців, зараз на планеті знайти ті самі гірські породи, які були на поверхні планети у період завершення її формування 4,5 мільярда років тому вкрай складно, оскільки Земля - це динамічна структура, поверхня якої знаходиться в русі і гірські породи постійно піднімаються вгору, зсуваються в сторони або йдуть вниз. Але кам'яні породи, знайдені на Північному полюсі містять так звані хімічні підписи, які датуються самим початком життя планети, саме коли на її поверхні ще не було води, а над нею не було атмосфери. Якщо в процесі більш детального аналізу вік порід буде підтверджений, то за їхньою структурую можна буде багато чого сказати і про будову Землі на самому ранньому періоді її існування. Дослідники говорять, що вік порід, знайдених у слідах арктичної лави, становить приблизно 4,45-4,46 мільярда років, тоді як вік нашої планети як такої складає лише трохи більше - 4,54 мільярди років. За словами доктора Меттью Джонсона з Бостонського університету, кам'яні породи, що опинилися у них в руках - це, швидше за все, найдавніші сліди, що збереглися з минулого нашої планети. Спільна група вчених із США, Канади та Європи збирала зразки скам'янілої лави на арктичному узбережжі Канади, а також неподалік від Гренландії. Самі по собі зразки лави цікаві, але їх вік складає "всього лише" 60 мільйонів років, що за мірками геології небагато. Але ось у слідах лави знайдені куди більш давні породи, які, до того ж, залишилися у незмінному вигляді із самого початку існування Землі. Унікальні породи являють собою невеликі камені, розміром з льодяник, але в їхній структурі була виявлена та первородна сірка і водень з гелієм, яких було досить багато на етапі формування планети. Самі палеонтологи говорять, що для них з наукової точки зору немає нічого більш цінного, ніж знайти настільки стародавні сліди існування нашої планети. В Університеті Карнегі, вчені з якого також брали участь у дослідженні, стверджують, що дослідження таких порід проливає світло на найбільш ранні етапи еволюції нашої планети. "Можна сказати, що ці камені складаються з космічних порід, оскільки на Землі на той час майже не було свого матеріалу, а планета лише закінчувала період формування, запозичуючи матеріал для будівництва із Сонячної системи", - говорить доктор, співавтор дослідження, Тім Елліотт.

За матеріалами CyberSecurity.ru

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі