У Туреччині виявлено дивні хетські рельєфи із зображенням зниклих левів (фото)

Поділитися
© Geoffrey D. Summers
Загадкою поки залишається для археологів призначення знахідок. Справа в тому, що поблизу не було виявлено слідів древніх хетських поселень. Але ключем до розгадки може стати релігія, оскільки у віруваннях хетів природа відігравала особливу священну роль.

Гранітні брили, виготовлені 3,4-3,2 тис. років тому, що містять зображення левів, були виявлені в провінції Йозгат у центральній частині Туреччини.

Рельєфи належать хетській культурі. Хетське царство існувало близько семисот років у другому тисячолітті до нашої ери на території Малої Азії, поки не прийшло в занепад, і не було завойовано сусідами.

Відомо, що існує зв'язок між хетською і найдавнішою праіндоєвропейською релігіями, тому учених особливо цікавлять вірування хетів. На жаль, через тисячоліття залишається небагато свідчень давнини, і ще менше - не займаних наступними поколіннями людей.

Знайдені рельєфи не виняток: один шматок граніту з зображенням лева був підірваний за допомогою динаміту, інший має сліди механічних пошкоджень.

Археологи пояснюють, що серед місцевого населення поширене помилкове переконання про нібито заховані в камені скарби.


Зображення левів на гранітних брилах

Цікаво, що стилістично обидва рельєфу відрізняються один від одного, а отже, вважають дослідники, були зроблені різними авторами.

Загадкою поки залишається для археологів призначення знахідок. Справа в тому, що поблизу не було виявлено слідів древніх хетських поселень. Але малоймовірно, що готові рельєфи переміщалися б на великі відстані - занадто великі їх розміри, крім того, важать вироби близько п'яти тонн кожен. Вчені відзначають, що ключем до розгадки може стати релігія, оскільки у віруваннях хетів природа відігравала особливу священну роль.

"Ймовірно, леви призначалися для розташованих неподалік джерел, які могли бути священними, - пояснює професор Джеффрі Саммерс (Geoffrey D. Summers) з Близькосхідного технічного університету. - Ми вже знаємо дещо про традиції хетів оформляти джерела води скульптурою, і зроблену нами знахідку можна пояснити через цю традицію".

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі