Вчені довели причетність людини до глобального потепління

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Вчені встановили, що до початку інтенсивної індустріалізації середня температура на Землі хоч і коливалася, але на одному рівні. З розвитком промисловості температура збільшилася в середньому на 1,5 градуси, а тільки за останні 50 років - майже на градус. На думку вчених, це зростання неможливо пояснити нічим іншим окрім "людського фактора".

На цьому тижні суперечки навколо глобальної зміни клімату спалахнули з новою силою. Виною тому стали публікації декількох наукових робіт, які підтверджують, що танення арктичних льодів і зростання середньої температури на планеті відбуваються зокрема і з вини людей.

"Ще три роки тому я ставив під сумнів саме існування глобального потепління, - каже Річард Мюллер (Richard Muller), керівник проекту Berkeley Earth Surface Temperature, в інтерв'ю газеті New York Times. - Але в минулому році після інтенсивних досліджень за участю десятків науковців, я змінив свою думку. Зміна світового клімату реальна і попередні оцінки темпів були правильними".

Червень-2012 став найспекотнішим на планеті з 1880 року

Кілька років професор Мюллер був головною надією всіх скептиків, вказуючи на неточності в дослідженнях, які доводять зростання середньорічної температури поверхні планети під впливом парникових газів.

У 2011 році він запустив власний проект, зібравши команду видатних вчених, до складу якої входить лауреат Нобелівської премії з фізики Сол Перлмуттер.

За допомогою новітніх методик дослідники заново проаналізували величезний масив даних зі станцій контролю температури. (Робота повністю відкрита, і всі матеріали, включаючи аналітичні коди, публікуються в Інтернеті.) Нестандартний підхід дозволив більш точно реконструювати середньорічну температуру на планеті за останні 250 років.

Отримані результати збіглися з температурними картами, які раніше складали такі організації, як NASA, Національне управління океанічних і атмосферних досліджень США (NOAA) і Центр кліматичних досліджень при університеті Східної Англії (University of East Anglia).

Середня температура поверхні Землі в XVIII і XIX століттях коливалася на одному рівні. Істотне зростання почалося з розвитком індустріалізації (ілюстрація Berkeley Earth Surface Temperature).

Вчені встановили, що до початку інтенсивної індустріалізації середня температура на Землі хоч і коливалася, але в цілому залишалася на одному рівні. З розвитком промисловості температура почала зростати, збільшившись в середньому на 1,5 градуси. Тільки за останні 50 років вона збільшилася майже на градус. Мюллер вважає, що це зростання неможливо пояснити чимось окрім "людського фактора".

Але крапку в суперечках все ще не поставлено. Навіть у команді проекту не всі поділяють позицію керівника. Джудіт Каррі (Judith Curry) з Технологічного інституту Джорджії відмовилася від включення свого імені в список авторів. В інтерв'ю New York Times вона зізналася, що не вважає отримані дані переконливими для таких гучних висновків.

Крім робіт команди Мюллера на цьому тижні були опубліковані результати досліджень, які підтверджують, що саме діяльність людини є основною причиною танення полярних льодів.

Вчені з університету Редінга (University of Reading) і Японського агентства морських геологічних наук і технологій (JAMSTEC) використовували передові статистичні методи, щоб зіставити інформацію з супутників, отриману за останні 23 роки, і комп'ютерні моделі.

За даними Національного обчислювального центру снігу і льоду (NSIDC) кожні 10 років кількість льоду в Арктиці в літній період скорочується на 12%. Нові результати показують, що природні цикли вітрів та інші природні фактори роблять дуже низький вплив на ці зміни.

"Дебати про те, що більше впливає на танення льодів - природні цикли або діяльність людини, ведуться давно, - говорить у прес-релізі інституту провідний автор роботи Джонні Дей (Jonny Day). - Наші дослідження показали, що мінімум 70% втрат льоду відбувається через викиди парникових газів".

Залишається сподіватися, що незабаром вчене співтовариство прийде до єдиної думки в питаннях глобальної зміни клімату і запропонує заходи, здатні зупинити потепління. Адже за деякими радикальним прогнозами танення арктичних льодів і зміна середньорічної температури може призвести до катастрофічних наслідків. !zn

Читайте також:

Зміна клімату побічно спровокує смерть 1 мільйона осіб щорічно

Космічні промені сприяють глобальному потеплінню

NASA заявило про «надзвичайне» танення льодів Гренландії (фото)

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі