Вчені оцінили вірогідність зіткнення астероїда Апофіса з Землею

Поділитися
© goscience.ru
Згідно з заявами вчених, астероїд Апофіс 13 квітня 2029 року підійде до Землі на відстань 38 тисяч км. Під впливом тяжіння Землі орбіта Апофіса зміниться. Небезпека в тому, що його орбіта недостатньо точно відома, аби розрахувати подальший рух астероїда після зближення із Землею.

При розрахунку орбіти астероїда Апофіса не було враховано вплив "ефекту Ярковського", який зводить практично до нуля ймовірність зіткнення небесного тіла з Землею. Таку думку висловив на 7-му Міжнародному аерокосмічному конгресі 2012 року експерт, провідний співробітник Інституту астрономії при Російській академії наук Віктор Шор.

Згідно з заявами вчених, астероїд Апофіс 13 квітня 2029 року підійде до Землі на відстань 38 000 км. "Під впливом тяжіння Землі орбіта Апофіса зміниться, - пояснив експерт. - Небезпека в тому, що його орбіта недостатньо точно відома, абирозрахувати подальший рух астероїда після зближення із Землею". Ймовірність зіткнення Апофіса з нашою планетою передвіщається у 2036 році.

В даний час вчені російського Інституту астрономії, Лабораторії реактивного руху (США) і Пізанського університету (Італія) працюють в напрямку уточнення орбіти Апофіса. Як зазначив представник Інституту астрономії, міжнародне наукове співтовариство розходиться в оцінці орбіти Апофіса.

"На нашу думку, при розрахунку орбіти не було враховано негравітаційне прискорення - "ефект Ярковського", - пояснив Віктор Шор. - Цей ефект може дуже змінити рух Апофіса". Згідно з висновком російських вчених, "зіткнення Землі з Апофісом у 2036 році має малу ймовірність" при врахуванні впливу "ефекту Ярковського".

Окрім 2029 і 2036 років астероїд наблизиться на небезпечно малу відстань до Землі у 2051, 2058, 2066, 2074 і 2089 роках.

Апофіс був відкритий у 2004 році. Згідно з наявними даними, його діаметр - понад 200 метрів. Можливе падіння астероїда викличе величезні руйнування на площі у тисячі кв. кілометрів.

"Ефект Ярковського", зокрема, проявляється у зміні орбіти тіла, яке обертається навколо своєї осі, під дією сонячного випромінювання, що призводить до швидкої за астрономічними мірками еволюції орбіти космічних тіл. !zn

Читайте також:

Марсохід Curiosity прислав перші якісні знімки (ВІДЕО)

Україна, РФ і Казахстан можуть створити ракету для доставки екіпажів до Місяця

Помер Ніл Армстронг - перша людина, що ступила на Місяць

До Землі наближається найбільший за останні 30 років астероїд

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі