Вчені перетворили рослини на джерело електрики (ВІДЕО)

Поділитися
Вчені перетворили рослини на джерело електрики (ВІДЕО)
Нова технологія обіцяє революцію в «зеленій» енергетиці - цілі будинки можна буде забезпечувати електрикою, просто зробивши на даху газон.

Нідерландські вчені відкрили спосіб отримувати електрику з живих рослин.

За оцінками експертів, болота і вологі луки займають близько шести відсотків поверхні землі. Завдяки новій технології, розробленій Марйолейном Хелдером в Університеті Вагенінгена в Нідерландах, ці області зможуть стати важливим джерелом енергії.

На відміну від біогазу, який утворюється шляхом анаеробного зброджування або ферментації біомаси, нова технологія під назвою «Рослинно-мікробний паливний елемент» видобуває електрику з живих рослин. За словами вчених, їхня технологія не шкодить зелені і взагалі ніяк не позначається на стані навколишнього середовища.



Технологія використовує енергію фотосинтезу, яка є в біологічному матеріалі. Рослини виводять надлишки енергії через коріння у вигляді соку. Бактерії у ґрунті розкладають його, при цьому вивільняються електрони, які можна зібрати, розмістивши електроди в потрібному місці.

Потужність рослинної енергії невелика. З квадратного метра землі, засадженого рослинами, вдається зібрати лише 0,4 вата. Розробники стверджують, що в майбутньому цей показник вдасться довести до 3,2 ват. Таким чином, сто квадратних метрів рослинності зможуть забезпечити енергією цілий будинок (за умови, що він споживає 2800 кВт*год на рік). Зрозуміло, клімат місцевості повинен бути м'яким, що дозволяє траві рости круглий рік.

Вчені вважають, що їхня технологія широко впровадиться в життя вже протягом найближчих років. Великомасштабне виробництво енергії на вологих луках всього світу почнеться, за їхніми словами, вже в 2015 році.

Дослідники визнають, що їхня технологія потребує доопрацювання, проте вважають, що вже на даній стадії розвитку методу у багатьох місцях набагато ефективніше використовувати «рослинно-мікробний паливний елемент» замість сонячних батарей. Для комерціалізації своєї розробки вчені створили компанію під назвою Plant-e. Вже наступного року вони почнуть постачати на ринок свої незвичайні генератори енергії. !zn

Читайте також:

Рослини спілкуються за допомогою «грибного інтернету»

В Азії виявили рибу-огірок і рослини, які їдять щурів

Рослини подають сигнал про небезпеку

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі