Вчені винайшли тканину, що поглинає радіоактивний цезій

Поділитися
© magazeta.com
Вчені стверджують, що тканину можна використовувати і для дезактивації ґрунтів. Привабливою також є і собівартість нової розробки: навіть на першому етапі вона не перевищить 6 доларів за один квадратний метр.

Вчені Інституту промислової науки при Токійському університеті винайшли тканину, яка здатна вбирати радіоактивний цезій з води і ґрунту.

На думку експертів, цей винахід може бути корисним при дезактивації постраждалих від радіації районів Японії.

Активною речовиною в розробці вчених стала берлінська блакить - барвник, який широко застосовується в медицині як антидот при отруєнні солями цезію і талію.

Експерименти з "чудо-тканиною" були проведені минулої осені в селі Іїдате префектури Фукусіма, що постраждала після аварії на АЕС "Фукусіма-1" у березні 2011 року.

У дощову воду з вмістом радіоактивного цезію 20 беккерелів на літр опустили шматок розміром 60 на 40 сантиметрів, який важив всього 18 грамів. Наступного ранку заміри показали зниження рівня радіації у воді до 8 беккерелів на кілограм.

Вчені стверджують, що тканину можна використовувати і для дезактивації ґрунтів.

Привабливою також є і собівартість нової розробки: навіть на першому етапі вона не перевищить 6 доларів за один квадратний метр. Ще одна перевага тканини в тому, що її легко транспортувати, можна нарізати шматками відповідно до рівня забруднення, і її легко можуть застосовувати неспеціалісти для очищення будинків і садових ділянок.

Вчені Токійського університету вже почали підготовку до виробництва пробних партій спільно з навчальними закладами Фукусіми та Ісіномакі.

Одна з серйозних проблем дезактивації ґрунту в постраждалих від радіоактивного зараження районах є питання утилізації верхнього шару ґрунту. Обсяг радіоактивного сміття, що утворилося в результаті дезактивації, складе 28 мільйонів кубічних метрів. Питання способів і місць його зберігання поки залишаються відкритими. !zn

Читайте також:

В Японії зупинено останній атомний реактор

Більше половини українців відчувають наслідки Чорнобильської катастрофи


Україна і Японія підписали документ про ліквідацію наслідків Чорнобиля та Фукусіми

На »Фукусімі-1» стався витік радіоактивної води

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі