Вчені вивчають новий тип блискавок - «ельфи» і «джети» (фото/відео)

Поділитися
На думку фахівців NASA, блискавки, що виникають у верхніх шарах атмосфери, здатні розкрити людині безліч таємниць про природу електрики і «космічної погоди», що вирує навколо нашої планети.

Вперше висотні блискавки зняли на плівку у 1989 році і то випадково: американські вчені тестували нову відеокамеру, і в об'єктив потрапив шматок неба з грозою. Серйозну спробу сфотографувати унікальне природне явище зробила група вчених за сприяння японських телевізійників влітку 2011 року. Тоді дослідники ганялися за блискавками на двох літаках, озброївшись відеокамерами, що знімають зі швидкістю 10 тисяч кадрів на хвилину, і в підсумку зібрали унікальний матеріал.

Тільки на початку цього року фахівцям вдалося отримати знімок висотної блискавки у високій роздільній здатності. Він був зроблений 30 квітня космонавтами МКС. На фото зображено великий спалах електрики, що утворився, як не дивно, у майже безхмарному небі над нічною стороною планети.

Висотні блискавки бувають декількох типів. За зовнішнім виглядом їх часом класифікують таким чином: голубуваті плями - «спрайт», червонуваті кільця - «ельфи», що б'ють вгору струмені синього кольору - «джети». Виділяють ще й червоні струмені - «тайгери». Втім, точна класифікація висотних блискавок відсутня, так що деколи складно відрізнити один вид від іншого.

/system/ckeditor_assets404IMAGE
/system/ckeditor_assets404IMAGE
sbf_ftx/instagram

/system/ckeditor_assets404IMAGE
/system/ckeditor_assets404IMAGE
sbf_ftx/instagram

«Прийнято вважати, що погодні явища, які ми щодня спостерігаємо, існують самі по собі. А процеси, що відбуваються у верхній частині атмосфери, - самі по собі. Існування висотних блискавок доводить, що обидві навколоземні сфери взаємопов'язані, - говорить співробітник NASA Карен Фокс. - І ще належить з'ясувати, як між ними відбувається обмін енергією». !zn

Читайте також:

У літак президента Франції вдарила блискавка

У Колумбії після удару блискавки розбився пасажирський літак

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі