Вчені встановили причину смерті Тутанхамона

Поділитися
Учені прийшли до висновку, що фізичні зміни стали результатом захворювання скроневої частки мозку фараона. Дана хвороба проявляється, в тому числі, в епілептичних нападах, що супроводжуються галюцинаціями і маренням.

Єгипетський фараон Тутанхамон (1332-1323 до н.е.) помер у результаті спадкової генетичної хвороби. До такого висновку дійшов британський вчений, співробітник лондонського університету Імперіал Коледж (Imperial Colledge) Хатен Ашрафян.

"На відміну від інших фахівців я прийняв рішення поглянути з медичної точки зору не тільки на Тутанхамона, але на всю династію, до якої він належав", - повідомив учений. "Дивним чином в той період часу кожний наступний фараон помирав раніше, ніж попередній, - зауважив він. - При цьому у них починали все яскравіше виявлятися деформації тіла, що свідчить про генетичне захворювання".

У підсумку Ашрафян прийшов до висновку, що фізичні зміни стали результатом захворювання скроневої частки мозку. Дана хвороба проявляється, в тому числі, в епілептичних нападах, що супроводжуються галюцинаціями і маренням.

Батько Тутанхамона - відомий в історії Стародавнього Єгипту реформатор фараон Аменхотеп IV (1375-1336 до н.е.), чиєю дружиною була Нефертіті, ввів у давньоєгипетській релігії монотеїзм в особі єдиного бога сонця Атона і проголосив себе Ехнатоном. Ашрафян стверджує, що ця ідея прийшла до нього під час нападу епілепсії.

Імовірно, Тутанхамон (Нове Царство, ХVIII династія) вступив на престол у 10-річному віці. Єгиптологи досі сперечаються про причини смерті фараона. Його гробниця була знайдена в Долині Царів 90 років тому британським археологом Говардом Картером і лордом Карнарвоном. Вона знаменита тим, що в момент виявлення залишалася практично недоторканою з часів поховання фараона. !zn

Читайте також:

У Єгипті виявлено два раніше невідомі комплекси пірамід

Половина європейських чоловіків є нащадками фараонів

Статую Тутанхамона повернули в Каїрський музей

Єгипетський фараон на Дніпрі

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі