Винним в аварії «Фобос-Ґрунта» виявився також китайський супутник

Поділитися
© Віктор Бар'яхтар
Окрім «заряджених частинок» і американського радара причетним до падіння «Фобос-Ґрунта» міг виявитися також китайський мікросупутник.

Російську автоматичну міжпланетну станцію «Фобос-Ґрунт» при її створенні неодноразово перевантажували новими цільовими завданнями, зокрема, введення до складу станції китайського мікросупутника ускладнило програмне забезпечення «Фобос-Ґрунта», що могло призвести до аварії, повідомило «РІА Новини» джерело в ракетно-космічній галузі.

Глава Роскосмосу Володимир Поповкін у вівторок, 31 січня, повідомив, що причиною аварії міжпланетної станції «Фобос-Ґрунт» став збій роботи бортового обчислювального комплексу через локальний вплив на нього важких заряджених частинок космічного простору.

Раніше найбільш популярною була версія про негативний вплив на «Фобос-Ґрунт» американського радара.

«Стає просто смішно, коли в якості причини вказується те, що розробники міжпланетної станції не врахували при проектуванні впливу важких заряджених частинок. Вони ж не пилосос робили, а космічний апарат, який мав літати в агресивному середовищі космічного простору, і не врахувати цього просто не могли», - заявило джерело.

На його думку, реальна причина аварії лежить на поверхні - міжпланетну станцію «Фобос-Ґрунт» у процесі створення неодноразово перевантажували новими цільовими завданнями.

«Наприклад, непродумане введення до складу станції китайського мікросупутника донезмоги ускладнило систему управління «Фобос-Ґрунтом», а точніше його програмне забезпечення. Причому програмне забезпечення підприємство вирішило розробити, доручивши його людям, які до цього практично не мали подібного досвіду», - пояснило джерело.

Він також відзначив, що комплексні випробування всіх систем станції та їх взаємозв'язок з програмним забезпеченням на стендах практично не проводилися, програмне забезпечення постійно працювало зі збоями і його доводилося допрацьовувати, коли «Фобос-Ґрунт» вже перебував на Байконурі.

Нагадаємо, що «Фобос-Ґрунт», запущений у листопаді минулого року, не вийшов на орбіту, з якої він міг почати подорож до Фобоса - одного з супутників Марса. Він залишився на навколоземній орбіті, а в неділю, 15 січня, остаточно впав на Землю - точне місце падіння уламків не встановлено досі !zn

Читайте також

Глава Роскосмосу пояснив масове падіння російських супутників втручанням ззовні

Роскосмос назвав причину аварії «Фобос-Ґрунт»


Причиною невдалого запуску «Фобос-Ґрунта» могла стати програмна помилка

У Росії перевіряють версію впливу американського радара на «Фобос-Ґрунт»

Уламки «Фобос-Ґрунта» впали в Тихому океані, - Роскосмос

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі