Вода з озера Восток в Антарктиді виявилася стерильною

Поділитися
© dpravda.org
Російські вчені отримали перші результати аналізу води антарктичного реліктового озера Восток. Найцікавіші результати очікуються не раніше травня 2013 року, коли у Санкт-Петербург будуть доставлені «чисті» проби води, в тому числі з придонних шарів.

На астробіологічній конференції EANA 2012 російські вчені повідомили про перші результати аналізу води антарктичного реліктового озера Восток, яке на мільйони років виявилося законсервованим під чотирикілометровим шаром льоду і тепер може надати дослідникам унікальний біологічний матеріал.

Багаторічні бурові роботи в Антарктиді були припинені в лютому 2012 року, коли дослідники досягли нижньої межі крижаного покриву. Заминка пов'язана з побоюванням вчених, що традиційне буріння може внести у води унікальної водойми мікроорганізми з поверхні. А адже саме невідомі науці форми життя дослідники сподіваються виявити у водах унікального законсервованого озера

У минулому дослідному сезоні, щоб уникнути забруднення, фахівці використовували особливу керосино-фреонову суміш для змащення і підтримання гідростатичного тиску у свердловині. Така суміш не розчиняється у воді і буде надалі витіснена на поверхню разом з першим водяним стовпом.

Цей вирішальний етап робіт розпочнеться у грудні 2012 року. Але вже зараз вчені отримали можливість вивчити невелику кількість води з поверхні озера, яка замерзла на бурі.

Завідувач групою кріоастробіологіі Лабораторії генетики еукаріот Петербурзького інституту ядерної фізики Сергій Булат, повідомив, що вивчений зразок містив всього десять бактерій на мілілітр. Цей показник відповідає чистій кімнаті.


Генетичний аналіз чотирьох видів мікроорганізмів, знайдених у пробі, показав, що три з них потрапили у воду з мастилом бура. Ідентифікувати четвертий вид поки не вдалося, але, швидше за все, він також має «поверхневе» походження.

Вчені говорять, що ці дані попередні. По-справжньому цікаві результати очікуються не раніше травня 2013 року, коли у Санкт-Петербург будуть доставлені «чисті» проби води, в тому числі з придонних шарів. На думку Булата, відсутність живих організмів у поверхні не означає, що їх немає у донних відкладеннях.

Нагадаємо, озеро Восток - найбільше, але далеко не єдине підльодовикове озеро в Антарктиді. Таких водойм на південному континенті близько 370. За орієнтовними оцінками площа Сходу становить 15 тисяч квадратних кілометрів, а глибина перевищує 1200 метрів.

Потенційному «населенню» унікальної водойми необхідно виживати в досить суворих умовах. Крижаний панцир товщиною в чотири кілометри створює тиск у декілька сотень атмосфер.

З осідачою кригою у воду Востока постійно надходить кисень. У результаті його вміст у водах унікального озера може перевищувати один грам на літр, тоді як у звичайній воді цей показник становить 5-8 міліграмів на літр.

Раніше Булат заявляв, що в разі виявлення в озері форм життя це буде фундаментальним відкриттям у галузі еволюції. Адже зараз науці невідомі мікроорганізми, які живуть у настільки насиченим киснем середовищі. (За 20 мільйонів років ізоляції такі цілком могли з'явитися, наука не раз відкривала екстремофілів.)

З іншого боку, якщо слідів живих істот не знайдуть, Восток стане єдиною ненаселеною мікроорганізмами областю на Землі.

Російські вчені не єдині, хто проводить дослідження крижаних надр південного континенту. Полярники з Британської організації з дослідження Антарктики (BAS) планують схожі роботи на озері Елсуорт, а американські дослідники зацікавлені у вивченні глибин льодового потоку Вілланса (Whillans Ice Stream).

Всі ці дослідження цінні не тільки самі по собі, але і для астробіологів, які шукають невідомі науці форми життя на інших планетах. Наприклад, супутник Юпітера Європа володіє обширним підповерхневим водним океаном, в якому можуть ховатися позаземні мікроорганізми. !zn

Читайте також:

В підльодовиковому озері в Антарктиді можуть існувати невідомі форми життя

Учені офіційно підтвердили проникнення у підльодовикове озеро в Антарктиді

Загадки Антарктиди

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі