Всупереч теорії Ейнштейна: математики довели можливість руху на надсвітлових швидкостях

Поділитися
Вчені попереджають, що тим, хто мріє про подорожі на надсвітлових швидкостях, радіти рано: поки немає ніяких істотних передумов до того, щоб досягти позамежних швидкостей за допомогою нині відомих механізмів транспортування.

Можливо, подорож на надсвітлових швидкостях - не фантастика, а реальність: це намагаються довести. Згідно зі спеціальною теорєю відносності (СТВ) Ейнштейна, жоден із «звичайних» об'єктів не здатний рухатися швидше за швидкість світла. Однак вчені розробили нові формули, що розширюють СТВ до значень вище швидкості світла, пише The Daily Mail.

Втім, професор Джим Хілл і доктор Баррі Кокс попереджають, що тим, хто мріє про подорожі на надсвітлових швидкостях, радіти рано: поки немає ніяких істотних передумов до того, щоб досягти позамежних швидкостей за допомогою нині відомих механізмів транспортування.

Єдиний на даний момент практичний результат був отриманий в Європейському центрі ядерних досліджень (CERN) у Швейцарії. Там в ході експериментів з субатомними частками, на подив фізиків, пучки нейтрино прибували до місця призначення на кілька мільярдних часток секунди раніше, ніж, якби пересувалися зі швидкістю світла. Щоправда, сенсація не протрималася і року - нинішнім літом дослідники заявили про технічну помилку.

Але австралійські математики зізнаються, що саме на підставі цих результатів вони взялися за наукові пошуки. «Наш підхід - природне і логічне розширення СТВ Ейнштейна і розробка формул без необхідності використовувати комплексні числа чи складну фізику», - говорить професор Хілл.

Однак, ані рівняння Ейнштейна, ані нова теорія австралійських вчених не можуть описати самі об'єкти, здатні переміщатися зі швидкістю світла. «Ми математики, а не фізики, так що підходимо до цієї проблеми з теоретичної математичної точки зору», - коментує це доктор Кокс.

Вчений підкреслює, що він і його колега не намагаються своїми розробками пояснити, яким саме способом можна досягти і перевищити швидкість світла. Їхнє завдання - зрозуміти, як рівняння і формули могли б діяти стосовно до таких швидкостей. Разом з тим він відзначає, що якщо вдасться хоча б теоретично довести, що більш швидкий рух, ніж швидкість світла, можливий в принципі, то це б докорінно все змінило.

Як пояснює автор блогу на сайті «Компьютерра», швидкість світла і її незмінність в будь-якій системі відліку відіграють ключову роль в теорії відносності. Незалежність швидкості світла від швидкостей джерела і спостерігача була багаторазово підтверджена експериментально.

Зі знаменитого рівняння Ейнштейна E = mc2 (еквівалентність маси і енергії) випливає, що частинки, які мають масу, володіють тим більшою енергією, чим вища їхня швидкість. Для розгону до швидкості світла будь-якій частці, що має масу, треба було б мати нескінченну кількість енергії. А в роботі австралійських учених перевищення швидкості світла розглядається як математично можлива і несуперечлива подія.

По суті, Хілл і Кокс зробили «математично коректний і логічно несуперечливий опис руху гіпотетичних безмассових частинок, що рухаються швидше за світло», - підсумовує автор. !zn

Читайте також:

Вчені мають намір синтезувати неіснуючі елементи таблиці Мендєлєєва

Науковці визнали, що не зможуть клонувати динозаврів

Фізики навчили воду кипіти без бульбашок (ВІДЕО)

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі