Виведено бджіл, стійких до кліщів варроа

Поділитися
Британський бджоляр Рон Хоскінс зробив відкриття, яке напевно допоможе зберегти світову популяцію бджіл, яка швидко скорочуються. Він вивів породу медоносних бджіл, яка здатна самостійно захищатися від кліща варроа, що знищив у деяких країнах до 70% цих комах.
Британський бджоляр Рон Хоскінс зробив відкриття, яке напевно допоможе зберегти світову популяцію бджіл, яка швидко скорочуються. Він вивів породу медоносних бджіл, яка здатна самостійно захищатися від кліща варроа, що знищив у деяких країнах до 70% цих комах.Хоскінс провів спостереження за життям мешканців вулика, в якому бджоли майже не вмирали від варроатозу, і з'ясував, що комахи «очищають» один одного від паразитів, перш ніж ті встигнуть зашкодити їм. Тепер бджоляр намагається збільшити колонію стійких до кліщів бджіл, схрещуючи їх з матками з інших вуликів. Нову породу він назвав «суіндонською медоносною». Рон Хоскінс дуже сподівається, що з часом бджоли, які не бояться варроатозу, поширяться по всьому Сполученому Королівству, а потім і по світу, що врятує цих комах від вимирання. Кліщ варроа з'явився у Великобританії у 1992 році, убивши мільйони бджіл. Паразити відшукують своїх жертв дистанційно, використовуючи нюх і терморецептори. Вони закріплюються на тулубі лялечки або дорослої бджоли, у результаті чого у комахи деформуються крила, і вона не має можливості літати. Сучасний кліщ варроа, на жаль, стійкий до хімікатів, які успішно знищували його в минулому. У травні поточного року Британська асоціація бджолярів опублікувала звіт, з якого випливає, що тільки за останній рік місцеві колонії медоносних комах зменшилися на 17%, що вдвічі перевищує максимально допустимий рівень. Скорочується чисельність всіх 250 видів, що водяться на території країни. У США скорочення чисельності бджіл за останні 10 років у різних штатах коливається від 30 до 80%. Якщо бджоли і надалі будуть вимирати такими темпами, сільське господарство може занепасти: не буде кому запилювати рослини. Бджоли як запилювачі «відповідальні» за 30% людської їжі. Отже, якщо зникнуть комахи, що обпилюють певні види флори, фермери не зможуть вирощувати такі культури, як яблука і гарбуз. Вчені також побоюються, що нестача таких комах може стати причиною того, що не запилені належним чином види можуть припинити існування.

За матеріалами Компьюленты

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі