Amnesty International: В Україні свавілля в міліції залишається безкарним

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Міжнародна правозахисна організація Amnesty International відзначає, що в Україні тортури та інші форми жорстокого поводження з боку правоохоронних органів, як і раніше, залишаються безкарними.

В Україні у 2011 році зберігалася атмосфера безкарності міліцейського свавілля, а справа Юлії Тимошенко має політичний підтекст. Про це заявляє Міжнародна правозахисна організація Amnesty International.

Згідно зі звітом правозахисників, тортури та інші форми жорстокого поводження в 2011 році, як і раніше, залишалися безкарними.

«Постійно надходили повідомлення про катування та інші види жорстокого поводження під вартою в міліції. Європейський суд з прав людини виніс рішення за дев'яти позовами, поданими проти України. У всіх цих справах суд прийшов висновку, що мало місце порушення статті 3 Європейської конвенції про захист прав людини, яка забороняє тортури», - наголошується у звіті.

На думку експертів Amnesty international, в Україні зберігається атмосфера безкарності міліцейського свавілля: «Цьому сприяли структурні недоліки правоохоронних органів, корупція, порушення, допущені при розслідуванні злочинів, скоєних співробітниками міліції, - або повна відмова від розгляду (навіть у випадках, коли були неспростовні докази , у тому числі медичні), утиск і залякування осіб, які подавали скарги, а також той факт, що кримінальні справи порушувалися лише проти нижніх чинів».

«Величезна кількість скарг на дії міліції відхилялися ще на рівні першої інстанції. У липні Генеральна прокуратура повідомила, що з 6817 скарг, поданих на дії співробітників міліції в 2010 році, тільки у 167 випадках були порушені кримінальні справи, причому 21 з них згодом було закрито за відсутністю доказів», - підкреслюють правозахисники.

Торкаючись судової реформи, проведеної в Україні, правозахисники відзначили «газову справу» екс-прем'єра Юлії Тимошенко. «Звинувачення стосувалися її ролі у підписанні в січні 2009 року багатомільйонного контракту з Росією. У звинуваченнях відсутні ознаки кримінально караного діяння, справа мала політичний підтекст. Її вів «тимчасовий суддя», - говориться у звіті. !zn

Читайте також:

Amnesty International: Права людини порушуються у всіх країнах колишнього СРСР

Amnesty International заявила про дискримінацію мусульман в Європі

Amnesty International не вважає умови утримання Тимошенко нелюдськими

«Міжнародна амністія» занепокоєна рішенням суду відправити правозахисника до психіатра за надмірні правові знання

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі