Антитютюновий закон в дії: в кафе прибрали попільнички, клієнти йдуть геть

Поділитися
Антитютюновий закон в дії: в кафе прибрали попільнички, клієнти йдуть геть © medcitynews.com
Заборона на куріння у кафе та ресторанах набула чинності. Але захисники прав курців припускають, що незабаром ресторатори знайдуть способи обійти новий закон.

В Україні 16 грудня набув чинності закон, що забороняє куріння у ресторанах, барах, кафе та інших громадських місцях.

У перший день дії документ у Києві заборони дотримувалися. Зі столів ресторанів, розташованих у центрі Києва, зникли попільнички, а відвідувачів попереджали про заборону куріння, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Як переконалися журналісти, у жодному кафе або ресторані, які розташовані в центрі міста на вулицях Хрещатик, Володимирська, Пушкінська, Богдана Хмельницького, Льва Толстого відвідувачі не палили.

Обслуговуючий персонал на запитання про нововведення відповідав одноманітно: "Ми просто прибрали попільнички і попереджаємо усіх, що палити не можна".

Разом з тим власники закладів скаржаться на зменшення кількості клієнтів.

"Уже сьогодні понад 80% відвідувачів, які дізналися, що в ресторані не можна курити, вставали і йшли геть. Власникам мережевих закладів нічого не залишається, окрім як домагатися скасування цього невдалого закону. Або ж доведеться закривати бізнес", - прокоментував власник мережі Double Coffee в Україні Дмитро Харченко.

Голова громадської організації "Права курців" Сергій Дідковський прогнозує, що незабаром ресторатори знайдуть способи обійти цей закон.

"Вже через кілька місяців власники закладів підрахують збитки і почнуть шукати способи обійти закон, тим більше що можливостей для цього багато. Наприклад, заборона на знаходження на столі попільнички нічого не означає, оскільки такого поняття немає в жодному законі, і в якості попільнички можна використовувати все що завгодно. Точно так само справи йдуть і з поняттям "літня тераса", на якій палити дозволено. Що таке тераса, юридично ніяк не поясниш, тому назвати літньою терасою можна будь-яку частину кафе", - зазначив він.

Нагадаємо, згідно із законом, прийнятим Верховною Радою в кінці травня, куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів забороняється в ресторанах і кафе, на зупинках громадського транспорту, у підземних переходах, у під'їздах житлових будинків, на дитячих майданчиках, у ліфтах і в транспорті громадського користування.

Заборонено палити і на території закладів освіти та охорони здоров'я, спортивних споруд, державних установ, а також у гуртожитках, аеропортах і на вокзалах.

За розміщення попільничок або куріння в кафе та ресторанах передбачено штраф від 1 тис. грн до 10 тис. грн для закладу та 50-170 грн для курців. Втім, власники кафе і ресторанів можуть виділити до 10% площі закладу під місця для курців, але тільки якщо приміщення буде обладнано вентиляцією. !zn

Читайте також:

Кількість курців в Україні скоротилася на 15% завдяки збільшенню цін на сигарети

Пасивне куріння негативно впливає на пам’ять

Відтепер пачки сигарет будуть «прикрашені» страхітливими картинками про наслідки куріння (ФОТО)

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі