Вірмени всього світу відзначають 96-ту річницю Геноциду

Поділитися
© АР
Вірмени всього світу в неділю, 24 квітня, відзначають 96-ту річницю Геноциду вірменського народу в Османській імперії.

«У 1915-1923 роках проти армянства, людства і цивілізації було скоєно злочин, яке у той час ще не мало назви. Всі дані в подальшому назви і характеристики, будь то моральні, правові чи політичні умовні і лише частково висловлюють те, що сталося. Весь обсяг і глибину трагедії знаємо тільки ми, і кожен вірменин, в якому б куточку світу він не знаходився, на своїй особистій долі відчуває руйнівні наслідки Мец Егерна (арм: велика різанина) і в моральному, і в культурному, і в мовному, і в політичному плані», - зазначив у своєму зверненні президент Вірменії Серж Саргсян.

Сьогодні С. Саргсян поклав квіти до меморіалу єреванським жертв Геноциду вірмен 1915 року «Цицернакаберд», повідомляє агентство «Новини-Вірменія». Глава Вірменської Апостольської церкви прочитав «Отче наш» біля вічного вогню.
Геноцид вірмен 1915-1923 років є першим геноцидом ХХ століття, коли було знищено близько півтора мільйона вірмен.
Факт геноциду вірменського народу визнаний багатьма державами. Першим це в 1965 році зробив Уругвай, прикладом якого пішли Росія, Франція, Італія, Німеччина, Голландія, Бельгія, Польща, Литва, Словаччина, Швеція, Швейцарія, Греція, Кіпр, Ліван, Канада, Венесуела, Аргентина, 42 штати США. Геноцид вірмен визнали також Ватикан, Європейський парламент, Всесвітня рада церков.
Разом з тим, президент США Барак Обама знову не вимовив слова «геноцид» у своєму третьому з моменту приходу до влади заяві, присвяченому Дню пам'яті жертв Геноциду вірмен в Османській Туреччині. Обіцянка визнати факт Геноциду вірмен Барак Обама давав під час передвиборної кампанії, однак поки так його і не виконав.
Б. Обама вшанував пам'ять жертв, однак не назвав інцидент геноцидом і знову закликав Вірменію і Туреччину до продовження зусиль з налагодження відносин. «Я неодноразово ділився своїми поглядами на те, що відбулося в 1915 році, і мій погляд на історію не змінився. Повне, чесне і справедливе визнання фактів відповідає інтересам усіх нас. Я підтримую мужні кроки вірмен і турків щодо посилення діалогу, в якому визнаються факти їхньої спільної історії», - сказав у своїй заяві Б. Обама.
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі