Брейвік звинуватив прокурора у спробі висміяти його

Поділитися
© Newsru.com
В Осло триває процес над терористом Андерсом Брейвіком, жертвами якого 22 липня 2011 року у норвезькій столиці та на острові Утейя стали 77 осіб.

Обвинувачений у тероризмі Андерс Брейвік, допит якого продовжився 18 квітня в окружному суді Осло, відмовляється відповідати на багато питань прокурора про його зв'язки з екстремістськими організаціями. Він, як і раніше, тримається впевнено і обурюється, коли йому роблять натяки про його можливий нездоровий психічний стан. На останньому засіданні Брейвік навіть звинуватив прокурора у спробі висміяти його.

Процес над Брейвіком почався в суді Осло 16 квітня. Він звинувачується в тому, що 22 липня минулого року влаштував вибух в урядовому кварталі Осло, в результаті якого загинули вісім осіб, і в стрілянині у молодіжному таборі робочої партії Норвегії на острові Утейя, де обвинувачений розстріляв 69 осіб.

У перший день судового засідання Брейвіку зачитали звинувачення. Прокурор розповів про те, як підсудний планував і організовував теракти. 17 квітня з заздалегідь підготовленою промовою виступив сам підсудний, потім почався допит, який триватиме в цілому близько п'яти днів.

18 квітня прокурор Інга Бейер Енг присвятила більшу частину допиту з'ясуванню зв'язків Брейвіка з правоекстремістськими організаціями та їхніми лідерами, питанням існування "Ордена тамплієрів", про належність до якого Брейвік не раз заявляв.

Проте обвинувачений на багато питань відмовляється давати відповіді, сперечається з прокурором і намагається пропагувати свої ідеї замість того, щоб давати свідчення. Окрім того, йому здається, що прокурор знущається і насміхається над ним, що викликає сильне роздратування Брейвіка.

"Я сподіваюся, що ви будете приділяти менше часу глузуванням, говорити про справу і не переходити на особистості", - заявив Брейвік прокурору, яка намагалася прояснити окремі факти, що містяться в "маніфесті Брейвіка", написаному до здійснення ним теракту.

Відповідаючи на питання про його зв'язок з екстремістами, Брейвік пояснив, що вийшов на ці організації практично випадково - через інтернет.

"Я зустрічався з трьома людьми в Лондоні і з одним в Ліберії", - заявив він. За його словами, у британській столиці він був у квітні 2002 року. Там він познайомився з одними з "найбільш видатних політиків і воєначальників Європи".

"Відвідував Ліберію для зустрічі з націоналістом. Це серб. Не стану називати його імені. Не хочу, щоб інших заарештували", - заявив підсудний. За його словами, виходець із Сербії - це "герой, що бореться з мусульманами". Цей серб, за словами терориста, ретельно перевіряв Брейвіка, "чи того він калібру". На його користь, за словами підсудного, зіграло те, що раніше у нього не було проблем з законом, він не значився навіть у неофіційних списках екстремістів.

Брейвік, який раніше заявив, що буде керувати норвезькою мережею націоналістів із в'язниці, відмовився говорити про своїх однодумців на батьківщині. Він пояснив, що побоюється за їхню безпеку, бо норвезька група "мережі" нечисленна, а поліція непогано працює. Він розповів лише про те, що одного разу спілкувався з кимось по інтернету, проте не довіряв цій людині і побоювався потрапити в руки спецслужб.

Разом з тим, націоналістична організація, в яку Брейвік нібито входить, не має, за його словами, конкретних лідерів. Це взагалі унікальний формат об'єднання, заявив підсудний.

У залі суду присутня група лікарів, які уважно спостерігали за поведінкою підсудного. Якщо Брейвіка визнають осудним, йому загрожує покарання у вигляді 21 року позбавлення волі. Втім, термін ув'язнення може бути продовжено, якщо засудженого після закінчення терміну визнають все ще небезпечним для суспільства. Якщо лікарі визнають, що терорист неосудний, то він буде направлений на примусове лікування у психіатричну клініку. Там у нього також є шанс затриматися на все життя.

У залі засідань виділені місця для родичів жертв Брейвіка, однак 18 квітня багато з них були порожніми. 19 квітня в суді, як можна припустити, буде більш багатолюдно: засідання буде присвячено вибуху в урядовому будинку в Осло. А 20 квітня головною темою стане бійня на Утейї. !zn

Читайте також:

Терорист Брейвік пояснив вбивство 77 осіб самообороною

Повторна експертиза показала, що Брейвік осудний

Брейвіка офіційно звинуватили у тероризмі і навмисних убивствах

Брейвіку загрожує довічна ізоляція

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі