Брейвік приніс вибачення перед «випадковими» жертвами свого теракту, проте про розстріл підлітків не шкодує

Поділитися
© scotsman.com
Норвезький терорист на суді заявив, що його подвійний теракт був «маленьким варварством, покликаним відвернути більше варварство».

В Осло триває суд над Андерсом Брейвіком, обвинуваченим у вбивстві 77 людей в результаті подвійного теракту, скоєного у липні минулого року. Норвезький терорист, виступаючи зі свідченнями, знову заявив, що його дії були виправданими, проте вперше висловив співчуття у зв'язку із загибеллю людей - втім, не всіх своїх жертв.

Андерс Брейвік з самого початку не заперечував пред'явлених йому звинувачень. Сьогодні він знову заявив, що його подвійний теракт був «маленьким варварством, покликаним відвернути більше варварство».

При цьому «норвезький стрілець» висловив жаль у зв'язку із загибеллю і пораненням випадкових перехожих у результаті вибуху бомби, яку він заклав в урядовому кварталі в Осло. Зокрема, він приніс свої співчуття родичам Кая Хауге, життя якого обірвав той вибух.

Опублікований «розстрільний список» Брейвіка: у ньому політики, журналісти й цілі організації


Коли ж прокурор Інга Бейер Енг запитала, чи шкодує він про вбитих ним на острові Утойя підлітків, Брейвік відповів негативно, назвавши цих своїх жертв «законними цілями». За його словами, члени молодіжного літнього табору правлячої «Робочої партії» брали участь у «розкладанні норвезького суспільства».

«Убити людину - це найбільша крайність, яку може зробити інша людина. Це суперечить людській природі. Це було ще більш жахливо для тих, на кого я полював. Але це було абсолютно необхідно», - заявив терорист в суді.

В ході засідання Брейвік також підкреслив, що певною мірою розуміє почуття родичів убитих ним людей, бо йому самому довелося пережити «щось схоже».

«Люди кажуть, що втратили своїх рідних. Але я теж втратив всю родину, втратив друзів. Це був мій вибір. Я пожертвував ними: я втратив всю сім'ю і всіх друзів 22 липня. Я втратив все», - заявив він.

Терорист стверджує, що під час свого «сафарі» на Утойю він відчував ні з чим не зрівнянні негативні емоції. «Напевно, для тих, на кого я полював, це було ще страшніше. Але це було необхідно. Так, це було необхідно. Операція 22 липня була необхідна», - знову повторив Брейвік.

Також він сказав, що не був упевнений, що після масового вбивства у політичних лідерів Норвегії знайдуться сили зберегти самовладання - він не виключав, що ті можуть віддати наказ розправитися і з ним, і з членами його родини.

Нагадаємо, сам процес розгляду справи повинен тривати десять тижнів. Головне питання, яке належить вирішити в ході цих слухань, - є підсудний осудним чи ні. В ході першої медичної експертизи лікарі зробили висновок, що він психопат і недієздатний, в той час як друга експертиза показала зворотне. На прохання захисту Брейвіка, йому доведеться пройти ще одну, третю за рахунком експертизу на осудність. !zn

Читайте також:

Брейвік планував замах на норвезького прем'єра

Брейвік вважає, що його потрібно або виправдати, або стратити

Терорист Брейвік пояснив вбивство 77 осіб самообороною

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі