Буша сім разів попереджали про теракт 9/11, а він не вірив

Поділитися
В адміністрацію Білого дому сім разів надходили доповіді про теракт, проте президент США Джорж Буш не надав цьому особливого значення, вважаючи, що бін Ладен запустив «чутки», аби відвернути увагу американців від іракського лідера Саддама Хусейна.

З початку 2001 року президент США Джордж Буш отримав не менше семи прямих попереджень про можливий терористичний напад «Аль-Каїди», але жодне з них не сприйняв з належною серйозністю. Напередодні 11-ї річниці трагічних подій 11 вересня 2001 року американська преса повідомила, що з травня по серпень 2001 року в Білий дім надійшла ціла низка доповідей про атаку з використанням вибухівки, яка повинна призвести до численних жертв. Але Буш сумнівався в цих відомостях і не робив ніяких дій - до величезного розчарування в ЦРУ, яке ніяк не могло вплинути на ситуацію.

Всі ці доповіді надходили в адміністрацію до тепер вже відомої надсекретної наради у Буша 6 серпня 2001, темою якого був «намір бін Ладена вдарити по США». Усього кілька тижнів по тому терористи протаранили пасажирськими літаками вежі-близнюки Всесвітнього торгового центру, убивши майже 3 тисячі осіб. Боявся увесь світ.

У The New York Times у статті під заголовком «Глухота перед бурею» наводять деталі більш ранніх попереджень, які до цього ніколи не розкривалися. Вони ілюструють разючу недбалість, яку проявило американське керівництво перед терактами 9/11.

Автором статті є колишній репортер цієї газети Курт Айхенвальд, що працює зараз в Vanity Fair. Він випустив нову книгу «500 днів: секрети й брехня у війнах проти терору». Журналіст і раніше писав про скандали у вищому керівництві країни, в тому числі пов'язані з попередником Буша Біллом Клінтоном.

За інформацією Айхенвальда, вже до 1 травня 2001 року Білий дім був попереджений ЦРУ про те, що «група, яка знаходиться у США», планує терористичний акт. 22 червня адміністрації було повідомлено, що удари з боку «Аль-Каїди», можливо, «невідворотні». Але одночасно Білому дому заявили у Пентагоні, що ЦРУ піддалося на брехню терористів. Військові були переконані, то бен Ладен запустив «чутки» про теракт, щоб відвернути увагу американців від іракського лідера Саддама Хусейна.

Після цього ЦРУ 29 червня 2001 підготувало нову доповідь для адміністрації Буша, в якій зібрали доказів своєї правоти більше, ніж на сторінку. Вони включали інтерв'ю з журналістом з Близького Сходу, якому помічники бен Ладена говорили про майбутню атаку. Також наводилися свідчення інших наближених лідера «Аль-Каїди», які заявляли, що атака спричинить найжахливіші наслідки і значне число жертв. У цій доповіді окремо підкреслювалося, що «США не є мішенню кампанії бен Ладена з дезінформації».

1 липня 2001 року спецслужби повідомили, що напад терористів відкладено, але він все одно відбудеться. ЦРУ вимагало поставитися до цього попередження з усією серйозністю і, бачачи, що всі зусилля марні, керівництво антитерористичного центру Управління все більше приходило в лють. На одній з нарад навіть пролунала пропозиція подати рапорти про переведення на нове місце служби, щоб співробітників не можна було ні в чому звинуватити, коли трапиться напад.

Білий дім отримував й інші попередження. Бушу було повідомлено, що пов'язаний з «Аль-Каїдою» терорист Хаттаб сказав своїм послідовникам в Чечні, щоб чекали «незабаром великих новин». 24 липня 2001 року Бушу повідомили, що терористи, як і раніше готуються здійснити атаку в найближчі місяці. Але президент замість вжиття термінових заходів вимагав скласти більш детальний звіт про «Аль-Каїду».

Після терактів 9/11 Білий дім, який потрапив під вогонь критики, заявив, що не отримав жодного попередження, де були б вказані час або місце нападу. Але це не переконає людей, які вважають, що якби влада тоді була в максимальній готовності, вона б змогла перешкодити терористам і врятувати тисячі життів. !zn

Читайте також:

Суд США зобов’язав «Аль-Каїду, "Талібан» і Іран виплатити шість мільярдів компенсації жертвам терактів 11 вересня

У Лондоні затримано «ідеолога» терактів 11 вересня

У США пред'явили звинувачення організаторам терактів 11 вересня

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі