Чорнобильській АЕС обмежать електропостачання через мільйонні борги, екологи стурбовані

Поділитися
ДСП "Чорнобильська АЕС" не виконує умови договору про постачання електричної енергії в частині оплати. Загальний борг по cплаті спожитої електроенергії на сьогоднішній день складає більше 6,3 млн грн. У ПАТ "АЕС Київобленерго" заявили про намір обмежити електропостачання.

ПАТ "АЕС Київобленерго" заявляє про намір обмежити електропостачання об'єктів Державного спеціалізованого підприємства (ДСП) "Чорнобильська АЕС" з 6 грудня у зв'язку зі значною заборгованістю по сплаті за електроенергію.

"У зв'язку зі значною заборгованістю, невиконанням договірних зобов'язань і згідно із законом України "Про електроенергетику", Правилами користування електричною енергією ПАТ "АЕС Київобленерго" з 06.12.2012 вимушено провести обмеження від електропостачання об'єктів ДСП "Чорнобильська АЕС", - йдеться в прес-релізі ПАТ "АЕС Київобленерго".

У повідомленні зазначається, що ДСП "Чорнобильська АЕС" не виконує умов договору про постачання електричної енергії в частині оплати. Загальний борг з оплати спожитої електроенергії на сьогодні перевищує 6,3 млн грн.

ПАТ "АЕС Київобленерго" не має можливості надалі кредитувати Чорнобильську АЕС, оскільки компанія має фінансові зобов'язання щодо своєчасних розрахунків перед ДП "Енергоринок", невиконання яких неминуче спричинить порушення договірних умов з іншими споживачами, які вчасно і в повному об'ємі розраховуються за спожиту електроенергію.

"ПАТ "АЕС Київобленерго" готове до застосування будь-яких законних заходів, щоб уникнути обмеження постачання електроенергії споживачам-боржникам, якщо споживачі висловлюють бажання і реальні наміри погасити свій борг", - підкреслюється в повідомленні.

- Чорнобильський проект, на який Європа дає 4,2 млн євро, під загрозою зриву

Керівництво ДСП "Чорнобильська АЕС", Київська обласна державна адміністрація і МінНС України були заздалегідь поінформовані про можливість обмеження енергопостачання об'єктів підприємства, але реальних кроків щодо погашення заборгованості не застосували.

Згідно зі ст.26 закону України "Про електроенергетику" відповідальність за усі можливі негативні наслідки, зокрема екологічні, викликані вимушеним обмеженням електропостачання, покладається на ДСП "Чорнобильська АЕС", зазначено в прес-релізі.

У російському відділенні "Грінпіс" вважають, що обмеження електропостачання об'єктів Чорнобильської АЕС може призвести до небезпечних наслідків.

"Глобальної катастрофи за аналогією з Чорнобилем 1986 року не відбудеться", - сказав "Інтерфаксу" у середу керівник енергетичної програми Грінпіс Росії Володимир Чупров.

"Але серед уразливих місць, які можуть створити проблеми у зв'язку з відключенням, - мокре сховище біля четвертого аварійного блоку. Все залежить від того, в якому стані відпрацьоване ядерне паливо", - повідомив він. !zn

Читайте також:

На Чорнобильській АЕС підняли перший фрагмент нового укриття

Чорнобильський проект, на який Європа дає 4,2 млн євро, під загрозою зриву

Радіаційний ГУЛАГ у центрі Європи, або Чорнобильська одіссея професора Бандажевського

Новий «Чорнобиль» - у небезпечній близькості від Києва

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі