Довіряти оточуючим людям схильні лише 40% українців

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
За даними дослідження «Український характер», проведеного центром «Софія» в березні, менше половини (43,6%) українців у тій або іншій мірі поділяють думку, що більшості людей можна довіряти.

Про це пишуть Андрій Єрмолаєв Олександр Левцун у своїй статті для ZN.UA.

Приблизно стільки ж (42,8%) респондентів «однозначно згодні» або «швидше, згодні», що «більшість людей постарається використати Вас у своїх цілях або обдурити, якщо випаде така нагода».

« Загалом, можна стверджувати, що українці хитаються між довірою і недовірою до оточення, і така невизначеність уже сама по собі є несприятливим суспільним чинником», - зазначають автори статті.

Результати дослідження «Український характер» цілком узгоджуються з даними «Європейського соціального дослідження». Згідно з даними ЄСД-2009, за рівнем довіри людям («більшості людей загалом») серед жителів європейських країн українські громадяни посідають одне з останніх місць. Український показник (4,11 бала за 10-бальною шкалою) слід інтерпретувати як хитання між довірою і недовірою (з ухилом до недовіри).

За даним показником Україна випереджає лише Туреччину, Румунію, Росію, Португалію, Болгарію та Грецію. Найбільше довіряють один одному жителі скандинавських країн. У Данії аналогічний показник становить 6,92 бала, у Норвегії - 6,62 бала, у Фінляндії - 6,45 бала, у Швеції - 6,35 бала.

Докладніше читайте у свіжому номері «Дзеркала тижня. Україна» у матеріалі директора Національного інституту стратегічних досліджень Андрія Єрмолаєва та керівника соціологічних програм Центру соціальних досліджень «Софія» Олександра Левцуна «Вишневий сад українського традиціоналізму».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі