Експерти сумніваються, що ситуацію на «Фукусімі» було взято під контроль

Поділитися
© bigmir.net
Через дев'ять місяців після того, як руйнівний землетрус і цунамі вивели з ладу системи охолодження на АЕС «Фукусіма-1», що призвело до проблем на трьох енергоблоках, японський уряд має намір незабаром заявити, що він, нарешті, взяв під контроль реактори електростанції, пише The New York Times.

«Але намір, про який ще не було офіційно оголошено, вже зустрів серйозні сумніви експертів», - відзначає автор статті Мартін Феклер.

У п'ятницю робоча група, відповідальна за ліквідацію надзвичайних ситуацій, яку очолює прем'єр-міністр Йосіхіко Нода, проголосує, чи оголошувати про те, що три постраждалі реактори приведено у стан «холодної зупинки» - зазвичай таким терміном характеризуються справні реактори з паливними стрижнями, що знаходяться у безпечному і стабільному стані. Експерти стверджують, що, якщо група оголосить про зупинку, це виявиться просто спробою уряду виконати обіцянку відновити систему охолодження АЕС до кінця року, але не відобразить реальної ситуації.

Наступним кроком може стати переміщення відпрацьованих паливних стрижнів у більш безпечне сховище і, у кінцевому підсумку, відкриття самих реакторів.

Однак багато експертів побоюються, що уряд проголошує перемогу тільки для того, щоб приборкати наростаюче народне обурення у зв'язку з цією катастрофою, і що це може відволікти увагу від загроз безпеки реакторів. Одна з них - потужний повторний підземний поштовх після землетрусу потужністю 9 балів, що стався 11 березня, здатний вивести з ладу нову тимчасову систему охолодження, нашвидкоруч побудовану оператором АЕС після цієї події, - вважається досить імовірною багатьма сейсмологами.

«Уряд хоче запевнити людей, що все під контролем, і зробити це до кінця року, - сказав Казухіко Кудо, професор ядерної інженерії з Університету Кюсю. - Але я хотів би знати, чи готові вони насправді сказати це?»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі