Електронний квиток на поїзд можна буде «скачати» на мобільний по QR-коду, не роздруковуючи

Поділитися
Електронний квиток на поїзд можна буде «скачати» на мобільний по QR-коду, не роздруковуючи
В "Укрзалізниці" з подробицями розповіли, як користуватися новим електронним залізничним квитком. Вже з 25 грудня всі охочі зможуть придбати його через Інтернет, а власникам смартфонів навіть не доведеться їх роздруковувати. Проте проїхатися по ньому можна ще не на всіх потягах.

З 25 грудня всі власники смартфонів через Інтернет зможуть придбати квиток, не роздруковуючи його: зберегти QR-код собі в телефон та предявити вже в самому проїзді, не звертаючись до залізничних кас. Ті, у кого немає смартфону, можуть просто роздрукувати бланк з QR-кодом і прийти до проїзду, де провідник сам зчитає необхідні дані.

Про це повідомив міністр інфраструктури Борис Колесніков, після того, як власноруч випробував систему купівлі електронного квитка.

Так, Колесніков обрав на сайті "Укрзалізниці" маршрут, місце, сплатив за допомогою кредитної картки вартість квитка. Отримавши підтвердження на електронну пошту, Колесніков сфотогрофував QR-код на телефон. Стюард поїзда за допомогою мобільного терміналу контролю доступу зчитала інформацію, зашифровану у QR-коді. Звуковий сигнал пристрою підтвердив успішне проведення операції.

- С 1 января возвращается продажа железнодорожных билетов по паспортам

Електронний квиток можна придбати на офіційному сайті "Укрзалізниці" booking.uz.gov.ua. Оплата здійснюється банківськими картками міжнародних платіжних систем (надалі планується розширити можливість оплати за допомогою карток НСМЕП і систем електронних платежів).

Також додатково планується продаж електронних проїзних/перевізних документів через агентську мережу УЗ, (туристичні агентства, відділення "Укрпошти", термінальні мережі, банки тощо).

Відтак оплативши квиток пасажир отримує електронний проїзний документ у вигляді бланку замовлення з QR-кодом, який надсилається на електрону адресу пасажира. Пасажир може роздрукувати електронний квиток на звичайному папері, або ж зберегти його у своєму мобільному телефоні (наприклад, смартфон, планшет та ін.). QR-код, який є на бланку замовлення, містить усю інформацію про електронний квиток: станцію відправлення та призначення, дату та час відправлення і прибуття, номер поїзда, вагон, місце, дані про страхування, вартість проїзду тощо.

Провідник у вагоні за допомогою спеціального пристрою – мобільного терміналу контролю доступу – зчитає QR-код з паперового бланку замовлення, або з телефону, та визначить можливість проїзду пасажира за даним електронним квитком. При позитивній відповіді - робиться позначка та запис у базі даних про використання електронного проїзного документу.

На першому етапі електронний квиток буде впроваджено на поїздах Інтерсіті+. Ширший список поїздів з можливістю використання квитків з QR-кодом наразі формується.

На поїзди, де не буде спеціальних пристроїв, квитки необхідно буде роздруковувати у касі на стандартних бланках.

Нагадаємо, що УЗ планує при поверненні квитка за менш ніж 3 години до відправлення потяга повертати 50% його вартості, а після відправлення потяга - тільки 10%.

Крім того, Мінінфраструктури також ініціює введення єдиного залізничного квитка на проїзд з пересадкою або в обидві сторони.

QR-код (від англ. Quick Response - швидкий відгук): двовимірний штрих-код, розроблений японською фірмою Denso-Wave. У цьому штрихкоді кодується різноманітна інформація, яка складається із символів (включаючи кирилицю, цифри і спецсимволи). Такою інформацією може слугувати будь-що: адреса сайту, телефон, електронна візитівка, координати розташування і так далі. Один QR-код може містити 7089 цифр або 4296 літер. !zn

Читайте также:

В Украине введут единый ж/д билет для поездки с пересадкой или в обе стороны

После скандала в Лавре вход туда подешевел с 50 до 3 грн


Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі