Єжель вважає, що Україні полігон «Нитка» не потрібен

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Міністр оборони України Михайло Єжель хоче знову віддати полігон «Нитка» у Криму в оренду Росії.

М.Єжель заявив, що на даний момент питання використання полігону вивчається, і можливі два варіанти: передати його в оренду і на утримання РФ або передати на баланс Євпаторійському авіаційному заводу, але тоді потрібно буде витрачати гроші на його обслуговування.

"Я особисто схиляюся до того, що краще передати полігон в оренду, щоб повністю російська сторона взяла на себе обслуговування ... але це рішення, яке прийматиметься на найвищому рівні", - заявив М.Єжель.

М.Єжель також поінформував, що в поточному році російська сторона ще не направляла своїх льотчиків на полігон.

"Це питання на етапі вивчення. Справа в тому, що російська сторона в цьому році не прислала своїх льотчиків на полігон з причин, нам не відомих", - сказав він.

Раніше російська сторона просила Міністерство оборони України передати їй в оренду полігон "Нитка".

Нагадаємо, 6 липня міністр оборони Росії Анатолій Сердюков за підсумками 60-го засідання Ради міністрів оборони країн СНД попросив українське Міністерство оборони передати їй в оренду полігон «Нитка».

Росія щорічно платила Україні $500 тис. за його оренду, а також повністю за свій рахунок і власними силами ремонтувала все його обладнання. До 2008 року на тренажері регулярно проходили навчання льотчики 279-го корабельного винищувального авіаполку (аеродром базування Сєвєроморськ-3). У вересні 2009 року українська сторона відмовилася допустити російських пілотів на полігон, мотивувавши це технічними причинами.

Полігон «Нитка» використовується російською стороною на підставі Угоди між урядами України і Росії про його використання від 7 лютого 1997 року, яка була ратифікована Україною у 2004 році.

25 березня 2011 року оборонні відомства України і Росії домовилися підготувати зміни до угоди про використання комплексу «Нитка» до 30 червня.

За інформацією М.Єжеля, в оновленій угоді буде розширена база літальних апаратів, які будуть використовуватися на тренажерному полігоні «Нитка». Помічник міністра Сергій Близнюков уточнив, що, відповідно до чинної угоди, на цьому комплексі можуть використовуватися лише літаки «Су», а після внесення змін це може бути будь-який літальний апарат. Він також додав, що в оновленій угоді буде визначено схему грошової оплати російською стороною за користування українським полігоном, і заявив, що «для української сторони ці зміни вигідні».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі