Французький тижневик опублікував карикатури на пророка Мухаммеда (ВІДЕО)

Поділитися
© news.com.au
Публікація у французькому журналі присвячена скандально відомому американському фільму «Невинність мусульман», в якому, на думку мусульман, містяться образливі висловлювання на адресу пророка Мухаммеда.

Французький сатиричний тижневик Charlie Hebdo опублікував в номері, який з'явиться на прилавках в середу, карикатури на пророка Мухаммеда.

На обкладинці останнього номера видання зображений мусульманин в тюрбані, що сидить в інвалідному кріслі, яке везе ортодоксальний іудей. При цьому інвалід говорить: «Нічого смішного». Ілюстрація називається «Недоторканні 2» і є прямою пародією на фільм «Недоторканні» режисерів Еріка Толедано і Олів'є Накаша про інваліда-аристократа і його темношкірого помічника.

За відомостями журналістів, всередині тижневика розташовані картинки - на деяких з них пророк Мухаммед зображений оголеним. На сайті видання відзначається, що провокаційні малюнки знаходяться в рубриці «Фундаменталізм» під заголовком, який дослівно перекласти як «Мухаммед знімає кіно». У переносному ж значенні дана фраза означає, що «Мухаммед влаштував цирк».

Головний редактор видання Стефан Шарбонье (виступає під псевдонімом Шарб) з іронією заявив в ефірі телеканалу iTele, що карикатури «шокують тих, хто захоче бути враженим, читаючи газету, яку вони ніколи не читають». На думку журналіста, подібні малюнки використовують екстремісти, тому що їм потрібно щось використовувати.


«Якщо прибрати зображення Магомета, тому що це когось шокує, потім заборонять зображати людей, тварин, нам нічого буде зображувати, ми будемо випускати газету з 16 порожніх сторінок», - сказав він.

Однак інформація про публікацію стривожила уряд. Прем'єр-міністр Франції Жан-Марк Ейро напередодні випустив комюніке, оголосивши, не згадуючи Charlie Hebdo, що «в нинішньому контексті засуджує будь-які зловживання», і закликав усіх до «розсудливості і відповідальності».

Глава МЗС Франції Лоран Фабіус, який перебуває з офіційним візитом у Каїрі, також виступив проти «будь-яких провокацій», одночасно нагадавши про існування у Франції свободи слова.

Можна припустити, що карикатури погіршать напружену ситуацію в світі через заворушення, викликані розміщенням в Мережі скандального фільму «Невинність мусульман», знятого в США. Поки ж хвилювання не вщухають у Єгипті, Ємені, Лівані, Лівії Судані, Тунісі, вже загинули і постраждали сотні людей. У лівійському Бенгазі в результаті атаки ісламістів на американське диппредставництво днями загинув посол США в Лівії Крістофер Стівенс і ще троє американців.

/system/ckeditor_assets404IMAGE
/system/ckeditor_assets404IMAGE


Напередодні влада Єгипту оголосила вимогу США видати сімох коптів, причетних до створення фільму «Невинність мусульман». За законами країни, їм може загрожувати страта. У сусідній Палестині сотні людей пройшли по Східному Єрусалиму і закидали камінням ізраїльський блокпост. Солдати у відповідь застосували газ і гумові кулі.

В кінці минулого тижня хвилювання докотилися і до Франції - декілька сотень мусульман влаштували несанкціоновану маніфестацію в Парижі на площі Згоди неподалік від посольства США, передає РІА «Новини». У соціальних мережах з'явилися заклики організувати нові акції протесту проти «Невинності мусульман», а запит на проведення маніфестації надійшов в префектуру поліції Парижа.

Як відомо, саме з карикатурами на Мухаммеда була пов'язана серія акцій помсти з боку мусульман кілька років тому. У 2005 році художник Курт Вестергаард зобразив пророка Мухаммеда з тюрбаном у вигляді бомби. Карикатури були надруковані в данській газеті Jyllands Posten, а потім передруковані низкою інших європейських видань. Зображення викликали міжнародний скандал. Головний редактор газети France Soir, яка також опублікувала їх, був звільнений.

У декількох мусульманських країнах посольства Данії зазнали нападів. У конфліктах, пов'язаних з публікацією карикатур, загинули, щонайменше, 50 осіб. !zn

Читайте також:

Єгипет оголосив у розшук творця фільму «Невинність мусульман»

Росія пішла шляхом мусульманських країн: доступ до YouTube буде закритий на початку листопада (ВІДЕО)

На знак помсти за фільм «Невинність мусульман» терористка-смертниця в Кабулі підірвала автобус з іноземцями (ВІДЕО)

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі