Голови церков закликали політиків не спекулювати на статусі російської мови

Поділитися
© blog.tui.ua
Церковні лідери України закликали політиків не перетворювати питання мови на предмет протистоянь і не сіяти навколо його вирішення ворожнечу і ненависть.

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій висловлює стурбованість ситуацією, яка склалася у результаті внесення до порядку денного і розгляду Верховною Радою законопроекту «Про засади державної мовної політики», який розширює права російської мови в половині областей України.


Про це йдеться у зверненні до голови Верховної Ради України Володимира Литвина та народних депутатів Всеукраїнської Ради Церков.

«З жалем і смутком ми змушені констатувати, що кожного разу перед важливими виборами в нашій державі деякі політики намагаються експлуатувати питання, які шкодять єдності українського народу і вносять розколи у суспільно-державний організм. Прикро, що предметом політичних маніпуляцій стають такі святі для державної самобутності і стабільності речі, як мова, історія і релігія», - йдеться у документі.

Члени Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, окрім того, висловлюють глибоку стурбованість громадським напругою, що виникла навколо питання «життя нашої держави як функціонування мови і загроза сепаратизму».

Представники Церков та релігійних організацій нагадують, що вони зверталися з цього приводу до громадськості і політичних діячів ще у 2006 році, і висловлюють жаль, що в 2012 році це доводиться робити знову.

Читайте: Вечірня сесія Верховної Ради закінчилася бійкою. Закон про мови не прийняли (відео)

«Мова - це дар Бога людям, - говориться у зверненні ВРЦ до українського народу. - Її покликання - єднати, а не розділяти людей, допомагати взаємному розумінню, а не сіяти ворожнечу. Переконані, що в нашій державі не повинно бути місця протиставлення мов одна одній. Конституцією України не тільки закріплено державний статус української мови, але і закріплено обов'язок держави сприяти розвитку і функціонуванню російської та інших національних мов».

Тому, представники церков і релігійних організацій закликають державних, політичних і громадських діячів усіх рівнів дотримуватися Конституції, не перетворювати мовне питання на предмет протистояння, не сіяти навколо його вирішення ворожнечу і ненависть, пам'ятати про відповідальність за наслідки своїх рішень і дій не тільки перед народом, але і перед Богом.

Керівники церков закликають весь український народ, без розрізнення на Схід і Захід, Центр, Північ і Південь до порозуміння та співпраці, до злагоди, єднання і консолідації у розбудові нашого спільного дому - України.

Нагадаємо, 24 травня у Верховній Раді під час розгляду законопроекту «Про засади мовної політики» сталася бійка між представниками опозиції і ПР. В результаті бійки постраждав депутат від «БЮТ-Б» Микола Петрук. !zn

Читайте також:

Бютівцю Петруку розбив голову його ж колега з опозиції, зачепивши ногою, - Єфремов

Регіонал Колесніченко злякався за свій вкушений палець - хоче укол від сказу

Опозиція підтримала ідею Литвина розпустити парламент, регіонали - проти

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі