Інтерпол підтвердив статус Ассанжа як особливого розшукуваного злочинця

Поділитися
© operativno.ua
Ассанж як і раніше знаходиться у списку особливо розшукуваних злочинців, незважаючи на те, що формально Швеція не пред'явила йому жодних звинувачень.

Інтерпол підтвердив, що засновник сайту WikiLeaks Джуліан Ассанж продовжує входити у так званий «червоний циркуляр» для особливо розшукуваних злочинців.

Міжнародний циркуляр про розшук з червоним кутом на сайті Інтерполу означає, що країни-учасниці організації можуть вживати будь-яких відповідних заходів в рамках свого законодавства для затримання або арешту зазначеної особи.

«Підтвердження статусу містера Ассанжа, як розшукуваного злочинця, випливає з того, що у четвер влада Еквадору вирішила надати йому політичний притулок», - йдеться в заяві на сайті міжнародної поліцейської організації.

Джуліан Ассанж, 41-річний громадянин Австралії, у середині червня з'явився до посольства Еквадору в Лондоні з проханням про надання притулку. Він підозрюється у Швеції в зґвалтуванні і сексуальних домаганнях, які нібито сталися у серпні 2010 року. У листопаді того самого року шведські правоохоронні органи оголосили його в міжнародний розшук, щоб мати можливість допитати. Дж.Ассанжа затримали у Лондоні в грудні 2010 року. Формально Швеція не пред'явила йому жодних звинувачень, а європейський ордер на арешт, який і став підставою для судового розгляду, є наслідком відмови з'явитися у поліцію для дачі показань і рішення залишити Швецію і виїхати до Британії. Дж.Ассанж згодом програв справу про свою екстрадицію до Швеції, пройшовши всі британські судові інстанції, аж до Верховного суду.

У четвер глава МЗС Еквадору Рікардо Патіньо заявив, що його країна надає Дж.Ассанжу політичний притулок. Британські власті заявляють, що, незважаючи на це рішення, мають намір заарештувати Дж.Ассанжа і екстрадувати його до Швеції.

Гучний скандал навколо порталу WikiLeaks вибухнув після публікації на сайті документів дипломатичної служби США. У конфіденційних матеріалах, викладених на сайті 29 листопада 2010 року, містилися, зокрема, вельми невтішні вислови на адресу світових лідерів. До цього WikiLeaks опублікував десятки тисяч документів про дії американських військовослужбовців в Іраку і Афганістані. !zn

Читайте також:

Британська влада знімає дипстатус з посольства Еквадору в Лондоні для екстрадиції Ассанжа

Еквадор у відповідь на загрозу взяти штурмом його посольство в Лондоні офіційно оголосив про надання притулку Ассанжу

Британці не будуть брати штурмом посольство Еквадору через Ассанжа

Еквадор скликає нараду Союзу південноамериканських націй у зв'язку з ситуацією з Ассанжем

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі