Кабмін пропонує звільнити журналістів від відповідальності за оприлюднення слів чиновників

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Уряд ініціював законопроект, яким пропонує звільнити журналістів від відповідальності за оприлюднення висловлювань фізичних і юридичних осіб.

Кабінет міністрів пропонує Верховній Раді України звільнити редакції видань та журналістів від відповідальності за оприлюднення висловлювань, якщо вони є дослівним відтворенням публічних виступів або повідомлень суб'єктів владних повноважень, фізичних та юридичних осіб.

Відповідна норма міститься в законопроекті "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України в зв'язку з прийняттям закону України "Про інформацію" (у новій редакції) та закону України" Про доступ до публічної інформації "№ 10455 від 14 травня 2012 року.

Згідно з документом, особа не підлягає відповідальності за розголошення інформації про правопорушення, серйозну загрозу здоров'ю чи безпеці громадян, довкіллю або іншої суспільно необхідної інформації.

Крім того, особа не може бути покараною, якщо вона керувалася благими намірами, не мала корисливих намірів і була обгрунтовано переконана на момент розголошення в тому, що інформація є достовірною та містить докази правопорушення або стосується відповідного громадського інтересу.

Кабмін також пропонує ввести дисциплінарну, адміністративну та кримінальну відповідальність посадових осіб та громадян за безпідставне засекречування інформації, зокрема з порушенням вимог закону "Про доступ до публічної інформації".

Крім того, законопроектом пропонується надати членам професійних об'єднань журналістів права та обов'язки, рівносильні правам журналістів, які є працівниками засобів масової інформації.

"Професійна приналежність журналіста може підтверджуватися документом, виданим професійним об'єднанням журналістів", - йдеться в законопроекті.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі