Київ відзначає 50-річчя Куренівської трагедії

Поділитися
Рівно 50 років тому, 13 березня 1961 року у Києві сталася Куренівська трагедія, яка забрала, за різними оцінками, життя від півтора до двох тисяч людей. Цього дня прорвало греблю в районі Бабиного Яру, за якою понад 10 років скупчувалися стічні води з Петровських цегляних заводів.

Гребля почала руйнуватися рано вранці. О 6:45, через 3,5 години її прорвало. Грязьовий вал заввишки 14 метрів (з 4-х поверховий будинок) понісся вулицями району Куренівка, зносячи будівлі, людей, трупи і залишки трун з довколишніх кладовищ. Потоп продовжувався всього півтори години, але його наслідки були катастрофічними.

Висота валу в районі вулиці Фрунзе зменшилася вдвічі, але і цього виявилося достатньо, щоб загинули сотні людей. Пульпа, що розтеклася, стала твердою, як камінь.

Стадіон "Спартак", що межує огорожею з Подільським спуском, було затоплено шаром рідкого болота з глиною настільки, що його високої огорожі не було видно, було затоплено трамвайний парк. Будівля Подільської лікарні встояла. Частина хворих рятувалася від затоплення на її даху. Було знищено площу близько 30 гектарів.

Дамбу в районі Бабиного Яру було споруджено за спеціальним проектом у 50-ті роки минулого сторіччя. Раніше на цьому місці знаходився піщаний кар'єр. Потім в оточений земляними греблями простір земснаряд став закачувати пульпу - розбавлений водою ґрунт з місць розробки глини для Петровських цегляних заводів. З часом на цьому місці утворилося озеро, оскільки стінки колишнього кар'єру погано вбирали вологу. Навесні у цей простір стікалися і талі води. Озеро поступово переповнювалося і вода почала розмивати гребінь дамби. 13 березня 1961 дамба не витримала напору води.

За даними фахівців, висота захисної греблі була на десять метрів нижчою за норму безпеки. Її стінки мали бути бетонними, а не земляними. Але, перш за все, колишній кар'єр заповнювався на висоті шістдесяти метрів над рівнем великого житлового і промислового району столиці. Влада не реагувала на численні звернення громадян.

Щоб уникнути політичного забарвлення події на підприємствах було заборонено громадянські панахиди, небіжчиків ховали на всіх міських кладовищах і навіть в області. Постраждалі, які позбулися житла, одержали ордери на квартири, деяким навіть видали талони на придбання на виплат телевізорів і холодильників.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі