Кількість курців в Україні скоротилася на 15% завдяки збільшенню цін на цигарки

Поділитися
З 2008 роком кількість курців в Україні скоротилася на 15% завдяки підвищенню тютюнового акцизу та обмеженню паління в громадських місцях. У МОЗ переконані, що кількість курців в країні буде зменшуватися і надалі, адже з 16 вересня поточного року заборонена реклама, спонсорство та стимулювання продажу тютюнових виробів.

З 2008 роком кількість курців в Україні скоротилася на 15% завдяки збільшенню вартості сигарет і обмеженню паління в громадських місцях. Про це повідомив завідувач сектором щодо контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України Костянтин Красовський.

У програмі "Соціальний статус. Ваше здоров'я" на телеканалі Tonis він сказав, що підвищення тютюнового акцизу, істотно вплинуло на вартість цигарок, а також поступове обмеження паління в громадських місцях сприяло тому, що у порівнянні з 2008 роком кількість курців в Україні скоротилася на 15 %.

"Держава може створити умови, при яких палити буде не престижно і дорого", - зазначив він.

На думку Красовського, кількість курців в Україні буде зменшуватися і надалі, адже з 16 вересня поточного року заборонена реклама, спонсорство та стимулювання продажу тютюнових виробів, з 4 жовтня діє норма про обов'язкове розміщення на пачках цигарок ілюстрацій хвороб, викликаних палінням, а з 17 грудня набуде чинності закон про повну заборону паління у громадських місцях. Закон значно розширить перелік місць, де палити заборонено, а також підвищить вимоги до організації зон для куріння. "Раніше пачка цигарок була ознакою іміджу. Зараз це нагадування по 20 разів на день, що пора кидати палити", - зазначив представник Мінохоронздоров'я.

- Кабмін ініціює нове подорожчання цигарок

На думку Красовського, мета держави - не штрафувати і залякувати курців, а зменшити їхній вплив на оточуючих, постійно нагадувати про необхідність кинути палити, хоча штрафи будуть. Наприклад, власників місць громадського харчування, які порушили закон, будуть штрафувати на суму від 1 тис грн до 10 тис грн. "Повідомляти про порушення можна буде до Державної інспекції з питань захисту прав споживачів. Туди треба написати відповідну скаргу", - уточнив представник Мінохоронздоров'я. Фізичних осіб за паління у громадських місцях штрафуватимуть правоохоронні органи. Сума стягнення складе від 51 до 170 грн.

Представник МОЗ вважає, що знайти причину кинути палити може кожен, і зробити це для себе, своїх дітей або для інших людей. А держава повинна допомогти йому в цьому шляхом проведення інформаційних кампаній та встановлення жорстких обмежень. "Один американець мені говорив: я не можу палити вдома, я не можу курити на роботі, я не можу палити в ресторані. Навіщо мені тоді це потрібно?", - зазначив Красовський.

Він повідомив, що, за статистикою, у 2008 році палили 10,1 млн українців старше 12 років.

Значно зменшилася кількість курців серед жінок з вищою освітою. Що стосується чоловіків, то чим вищий рівень їхньої освіти і добробуту, тим менша серед них кількість курців. "Цигарки стають не модними. Підлітки, які хочуть бути законодавцями моди, вже не палять", - вважає чиновник. !zn

Читайте також:

Тютюновий акциз варто "зафіксувати"

Податкова і Мінфін будуть боротися з палінням змінами акцизів

Відтепер пачки сигарет будуть «прикрашені» страхітливими картинками про наслідки куріння (ФОТО)

Причини схуднення при палінні аналогічні процесу втрати ваги при раку

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі